La biblioteca del monestir de la Real es troba 'abandonada'
Des de l’any 2011 no rep cap subvenció i fins a l’estiu va mantenir-se oberta gràcies a voluntaris
PalmaUna de les biblioteques més singulars i importants de les Balears es troba actualment tancada. Es tracta de la coneguda pel nom de Biblioteca Balear, situada dins el monestir de la Real de Palma i que des de l’any 2011 no rep cap tipus de subvenció. De llavors ençà i fins fa pocs mesos han estat diversos els voluntaris que l’han mantinguda oberta dos capvespres per setmana per a la consulta, però l’estiu d’enguany els voluntaris, cansats de fer feina sense cobrar, varen plegar i varen fer tancar amb pany i clau la biblioteca de la Real.
Segons el prior del monestir, Josep Amengual, “hem fet passes per poder reobrir la biblioteca. De fet, hem tingut una reunió amb el Consell de Mallorca, que s’ha mostrat predisposat a reprendre la col·laboració”. No obstant això, segons el prior, “el Consell ja ha tancat el pressupost del 2018 i, malgrat que no podrem fer noves adquisicions, potser és possible, si hi ha la voluntat, de poder obrir de nou la biblioteca almanco uns dies”. “La biblioteca, si no és oberta, perd el seu sentit”, hi afegeix el prior.
Per la seva banda, el departament de Cultura del Consell de Mallorca ha assenyalat a aquest diari que “representants del monestir ens han vingut a veure per tal de poder reprendre la col·laboració que va quedar tallada”. Des del Consell mostren interès perquè “reconeixem la vàlua de la biblioteca no sols per a investigadors”. És un tema que es troba damunt la taula per col·laborar-hi, malgrat que es tracta d’una biblioteca privada i no està inclosa dins la xarxa del Consell. La institució creu que ha de poder-se fer una col·laboració específica perquè la biblioteca i el seu contingut són d’alt valor i singulars. Ara s’ha de trobar la via de col·laboració”.
Rellevància
La biblioteca de la Real és extraordinària no sols per la seva fesomia de tres plantes i de fusta, que ha servit per a imatges publicitàries, sinó també pel seu contingut i és que el fons de la biblioteca està format per tres col·leccions diferents: la de la Biblioteca Balear -del qual ha pres el nom-, de temàtica relacionada amb la història, la literatura i la ciència de les Balears; la del fons Moragues Monlau, ja que la família va donar la biblioteca personal de Josep Monlau, de gran vàlua científica, al monestir, i la col·lecció teològica/filosòfica. A més, la biblioteca de la Real és una de les més importants de les Balears perquè té publicacions de la cultura mallorquina, també les obres de Ramon Llull i com a biblioteca científica hi acudeixen estudiants d’arreu del món que s’interessen pels seus fons. Com a anècdota, Joan Francesc March, missioner dels Sagrats Cors del monestir, recorda que molts capvespres la que ara és presidenta del Govern balear, Francina Armengol, freqüentava la biblioteca especialitzada en medicina mentre feia la seva tesi doctoral de Farmàcia. “Després li va estirar més la política”, recalca el pare de 90 anys.
Un altre dels temes pendents es remunta a l’any 2011, quan el Govern de les Illes Balears signà un protocol amb la Fundació Monestir de la Real per destinar l’1% cultural de Son Espases al monestir i transformar-lo en un centre de referència de Ramon Llull. De moment, però, i passats 6 anys, aquest protocol no s’ha duit a terme. Cal que el monestir elabori un projecte d’inversions i que l’Executiu aposti pel finançament, cosa que sembla que passarà aviat, segons assenyala el prior.