La biblioteca personal de Maria Antònia Oliver i el llegat del folklorista Andreu Ferrer, en mans de la Fundació Mallorca Literària
L'entitat ha signat un acord de col·laboració amb els seus familiars per a la cessió dels fons documentals
PalmaLa més bàsica de les carpetes, d’un color blau fosc que ja ha tornat gris, es converteix en el contenidor d’un petit tresor si a sobre hi duu una etiqueta aferrada on es pot llegir “Records personals JF - MAO”, inicials que corresponen a la parella formada pels escriptors Jaume Fuster i Maria Antònia Oliver. Aquest és un dels objectes que, juntament amb una biblioteca personal formada per exactament 4.566 exemplars, han cedit els familiars de Maria Antònia Oliver a la Fundació Mallorca Literària, entre els quals es troben les primeres edicions de la seva obra, així com títols internacionals. “La intenció és fer un espai a la Casa Museu Llorenç Villalonga que sigui una sala de lectura, un espai viu a partir de la biblioteca de Maria Antònia Oliver”, ha explicat Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària.
Pel que fa al fons documental d’Oliver, on es troben els originals de la seva obra, va ser donat per voluntat expressa de l’autora a la Biblioteca Nacional de Catalunya, entitat amb què la Fundació Mallorca Literària ha iniciat un acord de col·laboració. Actualment s’estan duent a terme les tasques de digitalització del conjunt del llegat de Maria Antònia Oliver per tal de facilitar-ne l’accés i consulta des d’ambdues seus. “Amb aquest procés de digitalització ampliarem la capacitat de consulta i, per tant, el coneixement sobre l’autora”, ha explicat Castells, “cosa que pot servir també per a futurs treballs d’investigació sobre l’obra d’una autora tan important en tants àmbits, des de la novel·la feminista, negra o experimental fins a l’assaig o la traducció”.
El llegat de Maria Antònia Oliver és una de les dues incorporacions de l’arxiu de la Fundació Mallorca Literària que s’han presentat avui. L’altra correspon al llegat del folkorista Andreu Ferrer i Ginard, conformat per 24 arxivadors i 4 capses de documentació de recerca folklòrica amb més de 5.000 referències. El seu net i hereu, Andreu Ferrer Artigues, ha recordat la important tasca que va fer en diferents camps, des de la recerca i la pedagogia fins a la música i el periodisme. “Va estar 7 anys a Menorca, al Migjorn Gran, i en aquell temps va crear una revista, va fundar una banda i es va convertir en tot un mestre a qui, quasi un segle després d’haver nascut, van fer fill il·lustre”, ha explicat.
Per la seva banda, Carme Castells ha destacat la riquesa del material que s’incorpora del folklorista, qui va ser fundador de la revista El tresor dels avis, “que aplegava una colla de folkloristes que compartien els seus materials”, n’ha dit. A més, ha subratllat el fet que amb la seva incorporació a l’arxiu de la Fundació Mallorca Literària, el llegat d’Andreu Ferrer i Ginard es podrà posar en contacte amb el del pare Ginard. “Això ens permet obrir un camí que ha de servir per ampliar el coneixement que tenim de la cultura d’arrel”, ha afegit.