Teatre

Boadella: "La gent no es pregunta d'on prové el botifarró, però sí que pensa en el patiment del toro"

El director teatral va aprofitar l'acte de presentació de quatre obres noves de Joglars, coincidint amb el 50 aniversari de la companyia, per defensar el toreig

Albert Boadella
Efe
25/10/2011
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Albert Boadella va presentar dilluns a Madrid quatre noves obres de Joglars, coincidint amb el cinquantè aniversari de la companyia de teatre. Boadella, autor del llibre Controversia del toro y del torero, va aprofitar l'acte per defensar i debatre sobre el toreig amb els toreros Enrique Ponce i Luis Francisco Esplá.

El director de Joglars va manifestar que “per a l'home civilitzat és més important l'art que l'entrecot”. Durant la xerrada, Boadella va equiparar l'acte de matar un animal per menjar amb fer-ho per tradició, i s'ha preguntat per què la gent no es qüestiona d'on ve el botifarró però sí que pensa en el patiment del toro. “Està de moda ser bo, ha triomfat el puritanisme”, va dir en al·lusió a la gent que es queixa de la mort del toro, però menja habitualment altres animals.

Per la seva banda, Enrique Ponce va manifestar el seu desgrat amb què Catalunya porti tant de temps menyspreant la “festa nacional”, ja que, segons ell, “des de molt abans que prohibissin els toros es desprestigiava assistir a una corrida i no hi havia publicitat als carrers, malgrat que a La Monumental hi haguessin grans cartells”. El torero també va assenyalar que la tauromàquia forma part de la cultura i la tradició històrica d'Espanya, i que ningú estima més un toro que qui es dedica a aquest món.

Luis Francisco Esplá, que es va retirar l'any 2009, va culpar les institucions espanyoles de la desafecció que existeix actualment cap al toreig. El torero va afirmar que “a França s'està informant i venerant la tauromàquia i la gent ho respecta i és un món en creixement, mentre que a Espanya no”.

Durant l'acte també es va projectar una pel·lícula amb alguns dels moments més destacats de la companyia de teatre, que compleix cinquanta anys, i es van presentar les obres La cena, El retablo de las maravillas i En un lugar de Manhattan.

L'expert en teatre Luciano García Lorenzo va destacar la funció que el director i escriptor ha exercit en el teatre espanyol, que va qualificar de “cant contra la pedanteria, la prepotència i la ignorància i d'oda a la llibertat”.

stats