Animació

L'SX3 emetrà per primera vegada en català 'Bola de drac Súper', tercera part de la saga de Son Goku

3Cat ha anunciat un preacord estrenar aquesta temporada inèdita a més de 'Bola de drac' i 'Bola de drac Z'

2 min
Son Goku, el protagonista de Bola de Drac

BarcelonaUna sèrie que ha marcat la infància de milers de catalans torna a TV3. L'univers de Bola de drac, creat per Akira Toriyama, torna a la televisió catalana amb una important novetat: per primera vegada els espectadors podran gaudir en català de Bola de drac Súper, tercera entrega de la saga protagonitzada per Son Goku i la resta dels seus companys. Segons ha anunciat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la televisió ha signat un preacord amb Toei Animation, propietària de la saga, pel qual l'SX3 podrà emetre Bola de drac, Bola de drac Z i Bola de drac Súper, que equival a un total de 575 capítols. A més, també s'inclou la cessió gratuïta del doblatge català per poder-lo distribuir a altres plataformes de manera internacional. Totes les entregues estaran també disponibles al 3Cat.

La sèrie d'Akira Toriyama, que va arribar als anys 90 a Catalunya, va ser el primer anime que es va poder veure en català i es va convertir en tot un referent per a diverses generacions. Son Goku va començar a parlar en català fa més de 30 anys: el 15 de febrer del 1990 el nen amb cua de mico apareixia per primera vegada a TV3, que inicialment només havia comprat els 26 primers episodis de la sèrie, creada el 1984 per Toriyama. Arran de l'èxit que van tenir els primers episodis, la televisió pública va haver de moure cel i terra per aconseguir-ne de nous. En aquella època no es treballava gaire directament amb distribuïdors japonesos i finalment TV3 va trobar a França un distribuïdor d'origen libanès que va aconseguir portar a Catalunya la primera sèrie completa.

Bola de drac Súper, que fins ara no s'havia pogut veure en català, es va estrenar originalment al Japó el 2015 i era el retorn de l'univers de Son Goku després de 18 anys de pausa. La tercera entrega de la saga s'ambienta sis mesos després de la derrota del monstre Bu, que es produeix al final de Bola de drac Z, que també estarà disponible al 3Cat i a l'SX3.

A les xarxes socials els usuaris han celebrat la iniciativa de 3Cat. El perfil @Boladedrac de la xarxa social X, que recopila tota la informació de la sèrie en català, s'ha mostrat entusiasmat per l'arribada de les tres entregues a la plataforma. "No, no estàs somiant. Bola de drac Súper amb doblatge en català és una realitat!", ha publicat.

El retorn de Bola de drac a la televisió catalana es produeix pocs mesos després de la mort del seu creador, Akira Toriyama. L'autor de sèries manga va morir al març a l'edat de 68 anys a causa d'un hematoma subdural agut. La seva obra també inclou altres èxits, com Dr. Slump, una altra sèrie que es va emetre a TV3 i que també va tenir un gran èxit entre el públic infantil i adolescent. A finals del 2023 també va morir Jordi Vila, veu de la cançó de Bola de drac i Bola de drac Z.

stats