Cultura02/03/2021

Mor Bunny Wailer, un dels Wailers de Bob Marley

Va rebre tres vegades el Grammy i era un dels gegants de la música 'reggae' arreu del món

BarcelonaEl cantant i compositor Bunny Wailer, fundador de The Wailers juntament amb Bob Marley i Peter Tosh, ha mort aquest dimarts als 73 anys a Jamaica. Amb una carrera de més de sis dècades, Wailer era considerat un dels gegants de la música reggae arreu del món. El seu nom real era Neville Livingston i va néixer el 1947 a Jamaica. Des de ben petit es va fer amic de Bob Marley i més tard es va convertir en el seu germanastre, perquè el pare d'en Bob i la mare d'en Neville es van aparellar. Els dos joves van aprendre música al costat de Joe Higgs, un dels grans mestres del reggae de l'època. Ell els va posar en contacte amb Peter Tosh, amb qui fundarien el 1963 el mític trio The Wailers.

La banda va debutar amb The Wailing Wailers i durant els anys 60 i 70 van treballar amb diverses discogràfiques. Bob Marley i Peter Tosh s'encarregaven de cantar i de les lletres de les cançons, mentre que Livingston va ser el creador de les harmonies musicals que farien famós el grup. Durant els primers anys, The Wailers va tenir una trajectòria força discontínua i els seus integrants quasi no en podien viure econòmicament. El 1972, però, van fer el salt internacional després d'haver fitxat pel segell Island i de publicar l'àlbum Catch a fire. Poc després van treure Burnin', amb el qual van consolidar la seva fama arreu del món.

Cargando
No hay anuncios

Juntament amb Peter Tosh, Wailer va deixar la banda el 1973 i va fundar el seu propi segell, Solomonic. Va gravar diversos temes en solitari que es van agrupar a l'àlbum Blackheart man, on va recuperar cançons de The Wailers i en va incorporar de noves. L'àlbum incloïa alguns dels seus temes insígnia, com Dreamland -que parla del somni de tornar a Àfrica- i Burning down sentence, inspirada en el seu pas per la presó per possessió de marihuana. Durant la seva carrera en solitari Wailer va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals tres vegades el Grammy al millor àlbum de reggae el 1991, el 1995 i el 1997.