PATRIMONI

Els jaciments de les aigües de Cabrera, punt de partida de la Carta arqueològica subaquàtica de Mallorca

El Consell de Mallorca presenta els resultats de les primeres investigacions de la campanya de prospeccions

El vestigi romà més ben conservat de les Illes és a les aigües de Cabrera
Margalida Mateu
23/11/2017
2 min

PalmaLa mar de Cabrera és un museu. Així s'han presentat aquest dijous els resultats de la campanya de prospeccions que han revisat l'estat de conservació dels 14 jaciments arqueològics subaquàtics que hi ha l'arxipèlag de Cabrera, que serviran com a punt de partida per a la confecció de la Carta arqueològica subaquàtica de Mallorca. "És una eina imprescindible per salvaguardar el patrimoni subaquàtic", ha assenyalat Francesc Miralles, vicepresident primer del Consell de Mallorca.

D'aquesta manera i a partir d'ara s'elaboraran plans de protecció per a cada un d'aquest jaciments i es redactarà un projecte plurianual d'intervencions que determinarà les zones on s'actuarà a Mallorca. El pressupost per iniciar la Carta subaquàtica és de 50.000 € per al 2018.

El projecte ha estat dirigit pels arqueòlegs Sebastià Munar i Carlos de Juan, hi han participat una quinzena de bussejadors, amb la supervisió del personal tècnic del Consell de Mallorca, i té la col·laboració de l'Armada, que "ha estat de gran ajuda", ja que ha prestat dues embarcacions en base a Cartagena equipades amb sistemes moderns de teledetecció submarina.

Que Cabrera sigui ara el punt de partida per confeccionar la Carta de Mallorca no és casual, ha assenyalat Sebastià Munar. De fet, "Cabrera estava situada al bell mig de les rutes comercials marítimes de l'antiguitat. Les aigües de Cabrera eren molt perilloses per navegar-hi a vela, especialment en condicions meteorològiques adverses. Tot plegat fa que la concentració de naufragis en aquest indret sigui de les més elevades de tota la Mediterrània".

Preservada dels espolis

Un dels objectius del projecte és proposar les mesures d'actuació necessàries per garantir la protecció, la conservació, la investigació i la difusió del patrimoni, ja que la majoria de jaciments subaquàtics trobats a Cabrera han patit algun espoli sobretot als anys 80, abans que al 1991 Cabrera fos protegida i declarada Parc Nacional. L'únic dels jaciments intactes és el conegut pel nom de Cabrera XIV, descobert fa prop d'un any i un dels més ben conservats de tota la Mediterrània. Fins ara s'han documentat 14 naus de diferents èpoques històriques: dues d'època punicoebusitana, cinc de l’Alt Imperi Romà, quatre del Baix Imperi Romà i tres d’època moderna.

A partir d'ara també es confeccionarà una estratègia de divulgació per donar a conèixer aquest patrimoni del fons de la mar, que és "on ha d'estar", han afirmat els tècnics.

stats