El CaixaFòrum obre una "petita finestra" al Louvre
La mostra 'Dones de Roma' exhibeix 177 peces artístiques provinents del museu francès
PalmaAmb el títol 'Dones de Roma. Seductores, maternals, excessives', el CaixaFòrum Palma inaugura aquest dijous una exposició sobre els diferents vessants femenins a l'antiga Roma. Es tracta d'una col·lecció de 177 peces, 47 de les quals han estat restaurades expressament per a aquesta mostra, que provenen del Louvre.Daniel Roger, un dels comissaris artístics, ha comparat aquesta exhibició d'obres de valor arqueològic amb "obrir una petita finestra" cap al museu francès.
La imatge de la dona en la decoració de les vil·les romanes, principalment entre els segles I aC i II dC, centra l'exposició, composta per escultures, estatuetes, pintures murals procedents de Pompeia, mosaics, relleus en terracota i petites peces, totes amb valor arqueològic. I totes tenen com a protagonista la dona, però segons prismes diferents: esposa i mare ideal, seductora com Venus, casta i rebutjada per l'home com Minerva i la guerrera Diana, monstruosa com Medusa i Medea...
Mostra estrella
S'hi esperen uns 50.000 visitants
No és la primera col·laboració entre el museu francès i l'Obra Social de la Caixa, que espera una afluència semblant a les dues anteriors experiències conjuntes, devers 50.000 visitants, segons ha comentat Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària la Caixa. Durán ha aventurat que aquesta serà "l'estrella" de les mostres que acollirà Palma.
A part de l'exposició i de la restauració de les 47 peces, entre les quals es troben les 'plaques campanes', una trentena de relleus en terracota, Durán ha destacat la part d'investigació que comporta aquesta mostra, que ha quedat recopilada en l'extens catàleg, "una referència per als especialistes per poder investigar el paper de la dona en l'època romana".
A la roda de premsa per presentar aquesta col·lecció, hi ha participat també Margarita Pérez-Villegas, directora del CaixaFòrum Palma, i Alberto Vial, conseller diplomàtic del Louvre, qui ha aportat dades sobre l'activitat del museu francès, que amb quasi 10 milions d'usuaris per any és el més visitat del món. "L'aliança estratègica com la de la Caixa permet arribar a públics que no tenen accés a aquestes obres", ha afegit Vial.
Activitats complementàries
Els comissaris de l'exposició, Daniel Roger i Aurélie Piriou, han guiat el recorregut per la mostra, que comença amb una sèrie de busts de dones romanes de diferent època. "Aquí es demostra que la dona tenia el dret de tenir el seu bust, el seu retrat", ha explicat Roger. Les pintures originàries de la casa Júlia Felix de Pompeia representant muses inspiradores; 'Les tres Gràcies', una escultura que permet amb un sol cop d'ull captar la bellesa del cos femení des de perspectives diferents, i l'estàtua 'Hermafrodita' són només algunes de les 177 peces que es poden contemplar fins al 9 d'octubre.
A més a més, 'Dones de Roma' inclou activitats culturals complementàries, com la conferència que oferiran els comissaris de la mostra aquest dijous i les demostracions de cuina romana a càrrec de Kuanum!