CaixaForum Palma estrena aquest 20 d'octubre un cicle de documentals d'art i artistes
Proposa conèixer la vida i obra de grans mestres de l'art com Sandro Botticelli, Amedeo Modigliani, Mary Cassatt, Frida Khalo i Johannes Vermeer
PalmaLa Fundació la Caixa, en col·laboració amb A Contracorriente Films, estrena, a CaixaForum Palma, el nou cicle l’Art en el cinema, que inclou una selecció de projeccions que reflecteixen l’estreta relació entre aquestes dues disciplines. Des de l’aparició del cinematògraf, inventat pels germans Lumière a finals del segle XIX, i al llarg de tota la seva història, el cinema ha tingut sempre, en les diverses arts, una font d’inspiració a l’hora de crear molts films. Del 20 d’octubre al 3 de novembre, CaixaForum Palma acollirà aquest cicle de cinc documentals que proposa conèixer la vida i obra de grans mestres de l’art com Sandro Botticelli, Amedeo Modigliani, Mary Cassatt, Frida Kahlo i Johannes Vermeer, a partir de la mostra d’una selecció de pintures exposades a diversos i prestigiosos museus. Els primers plans en alta definició permetran, als espectadors, aturar-se a contemplar els detalls de les obres com mai no s'havia fet fins ara.
Per contextualitzar el contingut de cada sessió, cadascuna de les projeccions serà presentada prèviament per Ricard Mamblona, cineasta, doctor en cinema documental per la Universitat Internacional de Catalunya, professor del departament de Comunicació del CESAG i director i productor executiu de DOCME Films.
El cicle comença el 20 d’octubre a les 17.30 h, amb la projecció de Botticelli i Florència: el naixement de la bellesa, del director Marco Pianigiani (2021), tot un viatge per l’art de Botticelli en un museu a l’aire lliure: Florència. Aquest itinerari sense precedents ens descobreix l’artista que va inventar un nou model de bellesa i va superar la barrera dels segles per inspirar els nostres contemporanis.
La segona projecció és La jove de la perla i altres tresors del Mauritshuis, de Phil Grabsky (2014). Tindrà lloc diumenge, 27 d’octubre, a les 17.30 h. L’obra mestra de Johannes Vermeer és la peça protagonista del documental i el quadre que ha suscitat més teories entre experts, professionals, curiosos i amants de l’art.
El diumenge següent, el 3 de novembre, a les 17.30 h, hi haurà la projecció del documental El indomable Modigliani, dirigit per Valeria Parisi (2020). Amb motiu de la celebració del centenari de la mort de l’artista, aquesta cinta explora la vida i l’obra d’Amedeo Modigliani (1884-1920), pintor d’avantguarda que es va convertir en un clàssic contemporani, estimat i imitat arreu del món.
El cicle continua el 10 de novembre amb la sessió Mary Cassatt: pintant la dona moderna. El documental, dirigit per Ali Ray el 2023, explica com Mary Cassatt va fer carrera pintant la vida de les dones del seu entorn. Els seus quadres les mostren com a intel·lectuals, femenines i reals, cosa que va suposar un canvi important en el tractament de la dona en l’art.
En la darrera sessió del cicle, el 17 de novembre, es projectarà el documental Frida Kahlo, d’Ali Ray (2020). Tothom coneix aquesta artista, però ben pocs saben qui va ser la dona que hi ha rere aquelles celles juntes tan esmentades, darrere els colors brillants i les corones de flors. Els espectadors tindran l’oportunitat de fer un viatge a través de la vida d’una icona real i descobriran l’art i la veritat que amaga la seva vida turbulenta.