Rubens i extraterrestres al CaixaForum i el CosmoCaixa
La República de Weimar i 'Alícia al País de les Meravelles’ també seran protagonistes de la temporada al centre cultural
BarcelonaLes grans exposicions de CaixaForum de Barcelona es caracteritzen per l'afany d'arribar a tots els públics i, al mateix temps, ser un estímul perquè els visitants reflexionin sobre el món d'avui des de les perspectives més diverses. El diàleg entre l'art i la ciència ha sigut sovint un puntal de les mostres, i en la pròxima temporada els responsables de la Fundació La Caixa volen anar més enllà. "Quan presentem una exposició, volem que tot el que hi ha dins connecti. No només parlem d’art, sinó que en aquesta temporada 2024-2025 també parlem de societat, història, fantasia, literatura, cinema, disseny...", afirma Isabel Salgado, directora de l’àrea d’exposicions, col·lecció i CaixaForum+ de la Fundació La Caixa. Per al nou director general adjunt de la Fundació La Caixa, Joan Ramon Fuertes, es tracta de recuperar l’esperit interactiu del lema inaugural del CosmoCaixa de fa vint anys, "Prohibit no tocar".
La pròxima temporada del CaixaForum de Barcelona inclourà quatre exposicions, i moltes de les idees de les quals parla Salgado es troben en la primera que obrirà les portes. Els mons d’Alícia. Somiar el País de les Meravelles (del 17 d'octubre al 23 de febrer) és una nova versió de l'exposició organitzada pel Victoria & Albert Museum de Londres, el recorregut internacional del qual va quedar estroncat per la pandèmia de la covid. Com diu Salgado, el personatge de Lewis Carroll és "una heroïna curiosa i rebel" sorgida en una Anglaterra victoriana en què les dones estaven constretes socialment, i encara continua fascinant el públic i inspirant els creadors de totes les disciplines, com va passar amb el surrealisme ara fa un segle. El recorregut serà immersiu i inclourà un àmbit interactiu en el qual la mateixa Alícia preguntarà als visitants si han viscut algunes de les seves vicissituds.
La primera exposició del 2025 serà un altre gran projecte: Temps incerts. Alemanya entreguerres, que estarà en cartell entre l'1 d’abril i el 27 juliol, evocarà l'efervescència cultural i social dels anys de la República de Weimar (1919-1933). "Plantegem aquest projecte en un moment en què també hi ha molta efervescència, i ens agradaria fer la comparació entre els dos moments. La República de Weimar va ser un període que va estar marcat per tensions en tots els àmbits", adverteix Salgado. La mostra inclourà obres d’art, material d’arxiu, pel·lícules, peces musicals, documents i elements històrics, de grans creadors, autors i intel·lectuals com Thomas Mann, Käthe Kollwitz, Otto Dix, Jeanne Mammen i Martin Heidegger.
A continuació es podrà veure una nova exposició fruit de l'aliança estratègica entre la Fundació La Caixa i el Museu del Prado. Després de la mostra de Velázquez del 2018, la protagonista tornarà a ser la pintura del segle XVII. Rubens i els artistes barrocs flamencs (del 28 de maig al 21 de setembre) inclourà unes seixanta obres, de Rubens i altres grans mestres com Van Dyck, Jordaens i Brueghel, i també gravats, objectes d'ivori i llibres. "Rubens representa tota la força creadora de la pintura flamenca del Barroc i la seva influència i la seva innovació estètica van marcar tota la seva època", diu Salgado. Aquesta exposició només es podrà veure al CaixaForum de Barcelona.
Coincidint amb la de Rubens obrirà les portes una altra mostra en la qual dos artistes contemporanis, Rineke Dijkstra i Philippe Parreno, donen una visió actual de dues grans obres de la història de la pintura: La ronda de nit, de Rembrandt, i les Pintures negres, de Goya. L'exposició, titulada Fora de marc. Obres de Rineke Dijsktra i Philippe Parreno (del 4 de febrer al 26 d’octubre de 2025), la formaran dos treballs audiovisuals d'aquests artistes que la Fundació La Caixa ha comprat recentment: a la videoinstal·lació Night watching, Dijkstra va recollir els comentaris de diferents persones davant La ronda de nit, com unes estudiants que es pregunten si el rostre de l'única dona del quadre és de l'esposa de Rembrandt, Saskia, i els d'un grup d'empresaris japonesos que especulen sobre el potencial turístic del quadre. D'altra banda, La Quinta del Sordo, de Parreno (2021), és una pel·lícula immersiva que vol traslladar el públic a la casa on va viure Goya. El mateix Parreno l'ha definit com "una pel·lícula de ciència-ficció". "Són dues peces que suposen uns acostaments inèdits a les obres de Rembrandt i Goya", explica Salgado.
Pel que fa a la programació del CosmoCaixa, la principal novetat entre les exposicions serà Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra? (del 25 de febrer al 19 d’octubre de 2025). A través d'interactius, maquetes, obres d'art i audiovisuals, la mostra plantejarà, amb un posicionament obert, el dilema de si hi ha vida en altres planetes, i com serien les criatures que hi habitarien. S'assemblarien als humans? Serien pacífiques? L'exposició abordarà com hem imaginat els extraterrestres i altres futurs possibles amb l'art, el cinema i la literatura. "Si moltes vegades diem que el CosmoCaixa ens han influït molt en com fem les exposicions del CaixaForum, per connectar més amb el públic i fer-lo més partícip de les exposicions, ara portarem la manera de treballar del CaixaForum al CosmoCaixa per parlar sobre com la cultura popular ha influït en aquest debat científic. Hem creat un món molt ric amb un imaginari col·lectiu enorme, que intentarem explorar amb un àmbit on hi haurà la versió científica d'aquestes grans ficcions", conclou Salgado.
Aquestes són les cinc exposicions de la pròxima temporada del CaixaForum de Barcelona i el CosmoCaixa:
Els mons d’Alícia. Somiar el País de les Meravelles. Del 17 d’octubre del 2024 al 23 de febrer del 2025.
Temps incerts. Alemanya entreguerres. De l’1 d’abril al 27 de juliol del 2025.
Fora de marc. Obres de Rineke Dijkstra i Philippe Parreno. Del 4 de febrer al 26 d’octubre del 2025.
Rubens i els artistes barrocs flamencs. Del 28 de maig al 21 de setembre del 2025.
Al CosmoCaixa: Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra? Del 25 de febrer al 19 d’octubre del 2025. Així mateix, es podran veure dues noves projeccions al Planetari.