El calendari de concerts i festivals arranca amb incertesa i prudència

L'actuació de Sidonie, la prova pilot sense distàncies de seguretat i amb el públic dret d'aquest divendres en el Mallorca Live Summer, és una passa més cap a la normalitat en aquestes activitats

El públic del concert de Sidonie en el primer concert amb la gent dreta que es fa a Mallorca durant la pandèmia.
5 min

PalmaMalgrat les mascaretes, es podia percebre com la gent entonava les cançons de Sidonie a l'antic Aquapark de Calvià, en el marc del Mallorca Live Summer. El d'aquest divendres ha estat el primer concert a l'illa que, des de la pandèmia, s'ha fet amb la gent dreta i sense mantenir la distància de seguretat. Una prova pilot que ha arrancat de bon de veres a la quarta cançó del concert: amb el tema Fascinado s'ha esfumat la contenció del principi i ha brollat, a la fi, l'emoció de ser en un fet inèdit dels darrers temps. 

Llavors el grup ha començat amb el repertori del seu darrer treball discogràfic, El regreso de Abba (nom del primer llibre del cantant del grup, Marc Ros). De fet, Ros ha celebrat el concert "de cossos vibrants, bells i sexis", perfectes i junts en una "nit de gala". Invocant l'escriptor Biel Mesquida, ha dit que això d'aquest divendres era una "festa dels cossos". El recinte no era ple (de les 5.000 entrades, se n'han venudes 3.000), però no li ha importat a ningú. Aquest vespre era més important recuperar sensacions fins ara, si no perdudes, enyorades.

El concert d’aquest divendres, però, ha estat una excepció, mentre el sector espera les mesures que s’aprovaran a partir del 3 de juliol. Segons va anunciar el portaveu del Govern, Iago Negueruela, als esdeveniments culturals de gran afluència les persones hi podran estar dretes, no farà falta mantenir la distància de seguretat i tampoc no s’haurà de presentar cap casta de prova diagnòstica o justificant de vacunació. L’única mesura que hi haurà és que la gent haurà de dur mascareta. També es va dir que els aforaments serien de màxim 5.000 persones a l’exterior i 1.500 a l’interior. Això, però, encara no està escrit ni confirmat; el sector ha de fer front a la incertesa i treballar amb la prudència.

“No sabem què podrem fer i què no a partir de dia 3 de juliol. Nosaltres hem emmotllat el festival a les mesures que hi ha actualment. Si les coses canvien, haurem de discutir què feim, perquè no és fàcil canviar el format dels concerts d’un dia per l’altre. Implica uns costos, humans i econòmics, enormes”, diu Sebastián Vera, director artístic del Mallorca Live Summer. Així i tot, assegura que “en la mesura que sigui possible”, el cicle de concerts del Mallorca Live s’anirà adaptant a les noves regles, però intenten no “mirar més enllà” del que està escrit. “Tot canvia molt ràpidament, i la vacunació ajuda que la situació sigui favorable, però amb l’experiència de l’any passat mentiria si digués que no estic preocupat pel que pugui passar si, de sobte, ens precipitam massa a fer les coses d’una altra manera”, confessa Vera.

Contemporanea Music és una promotora que organitza tres festivals a Mallorca durant l’estiu: el de música electrònica Origen, el Mallorca Music Experience i el Port Adriano Music Festival. A més, s’encarrega del Géiser –que té edició de primavera i de tardor– i el Mallorca Jazz Voyeur. El responsable de la promotora, Felipe Menéndez, celebra com ha anat la darrera edició del Géiser, que s’ha fet a Son Amar, i anuncia que, si el 3 de juliol les mesures corresponen a les que es varen avançar, hi haurà Origen Fest. “Ho estam valorant, però no podrem assegurar res fins al dia que es donin a conèixer els nous formats d’esdeveniments permesos”.

Així i tot, Menéndez afirma que, passi el que passi, no faran cap canvi en el Port Adriano Music Festival, un seguit de concerts que sempre s’han duit a terme amb les persones assegudes. El que canviaria, únicament, seria que algú ballàs a la seva taula: això es deixaria fer. Pel que fa a l’Origen Fest, que haurien de negociar amb l’Ajuntament de Palma, plantegen que la cabuda màxima sigui de 2.500 persones, mantenint un màxim d’assistents per davall del que està permès si, finalment, poguessin fer-se esdeveniments de 5.000 persones: “Ho hem decidit així perquè, ara mateix, tenim experiència a gestionar gent asseguda, però no sabem com es comportarà la gent si pot estar dreta. Per tant, com menys siguin, més bons de controlar. Hem de ser conseqüents i fer les coses a poc a poc”, considera Menéndez.

Una de les novetats de l’estiu mallorquí és el festival Cultura és vida, produït pel Grup Trui. Un dels membres de l’equip, Miki Jaume Coll, celebra la possibilitat d’haver pogut ampliar l’aforament. En un principi, en els concerts hi podien anar 1.500 persones; ara, 2.000. Assegura, però, que també espera les notícies del 3 de juliol: “Es varen dir moltes de coses, però s’ha de definir tot”. Això fa que des del Cultura és vida plantegin diversos escenaris: concerts amb tothom assegut, uns altres amb tothom dret i un model mixt.

Des d’un principi, el Menorca Music Festival, que tindrà lloc els primers dies d’agost, va plantejar-se com un festival “normal”. Ho explica Maurici Alfarás, fundador de la productora Alrevés, que organitza l'esdeveniment: “Veient com està la situació pandèmica i la ràpida millora que ha duit la vacuna, vàrem decidir que el Menorca Music Festival havia de ser segur, però també pràcticament normal. Encara queda un mes, però confiam que a partir del 3 de juliol es pugui fer sense distàncies i amb la gent dreta”. L'actuació de Sidonie, la prova pilot, és una passa més cap a la normalitat en aquestes activitats.

L'organització del MoboFest és optimista: "Veient com avança tot i com han anat els assajos clínics fets a Catalunya, pensam que serà viable fer els concerts drets, sense distància i amb mascareta", diu Joan Roig, un dels de l'equip de l'organització. El festival, que enguany serà de tres dies, ha augmentat la cabuda des del darrer anunci del Govern, però assegura que, si es dona permís per augmentar-la més, no ho faran. Així i tot, evidencien que hi ha un dubte clau en referència a les noves notícies que es puguin donar dia 3 de juliol: "Veurem si obligaran els assistents a presentar proves diagnòstiques negatives o certificats de vacunació. En cas d'haver de presentar proves, qui les subvencionarà? Se les haurà de pagar la gent, ho haurà de fer el festival o ho pagarà el Govern? En els dos primers casos, seria un desastre", apunta el del Mobo. És un dubte que tenen gairebé tots els promotors.

Canviar revetles per concerts

El que no està gens clar és que aquest estiu es pugui veure una plaça plena de gent ballant els ritmes del grup que toca a l’escenari central. Riuades de gent als carrers més propers i les barres dels bars a l’exterior. “Els ajuntaments, per no quedar sense festes populars, aposten per fer concerts. Seran a l’aire lliure, però en espais tancats, amb control de l’aforament”, explica Àngel Pujol, de l’empresa de management i producció Manangelment.

Sembla que, almenys fins on se sap, s’ha substituït la revetla popular per concerts en recintes tancats, amb horaris reduïts i concrets, i dos o tres grups en el cartell. “No crec que tornem a veure el discjòquei damunt l’escenari fins a les 6 del matí. Hi haurà música, concerts, però tot estarà més controlat”.

Això, diu Pujol, és una bona notícia per als músics illencs. “La pandèmia ha donat visibilitat a grups locals que abans no en tenien tanta, s’està creant un circuit i un panorama molt guapo”, apunta, i considera que els ajuntaments tenen una gran oportunitat per ajudar a fer xarxa i contribuir al circuit musical illenc.

stats