Per celebrar el segon aniversari de Calonge, Poble de Llibres, l'Ajuntament i les llibreries han organitzat un seguit d'activitats, del 6 al 17 de desembre, en col·laboració amb la Marató de TV3, que enguany s'enfoca en la salut sexual i reproductiva. Durant aquestes dates es portaran a terme una vintena de tallers, presentacions, taules rodones i espectacles, i passaran pel municipi artistes de renom, a més de professionals de la sanitat i divulgadors de renom especialistes en salut sexual i reproductiva, com Les Bertranettes, Neus Borrell, Bru Ferri, Claudia Arias, Lolita Bosch, Laia Casadevall, Carla Romagosa i Carlota Gurt. La majoria d'activitats es concentraran el dissabte dia 9, al Castell de Galonge on, a banda dels col·loquis, tallers i presentacions, durant tot el dia es projectarà el vídeo La vida de la vulva, fet per la il·lustradora i dissenyadora Lyona i l’equip de llevadores dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE).
Calonge, de poble fantasma a paradís llibreter
Fa dos anys l'Ajuntament va engegar el projecte 'Calonge, Poble de Llibres' per promocionar l'obertura de set noves llibreries al municipi i dinamitzar el casc antic
GironaEl maig del 2021, l'Ajuntament de Calonge va llançar un anunci sorprenent a les xarxes socials: buscava set llibreters i llibreteres per convertir-se en la primera booktown estable de Catalunya. Era el tret de sortida oficial a la campanya Calonge, Poble de Llibres, que tenia com a objectiu revitalitzar la vida cultural del barri vell del municipi oferint ajudes a emprenedors amb ganes d'obrir un negoci de llibres. La crida va despertar molta expectació entre el sector, més acostumat a les dificultats i abaixar persianes, que no pas a rebre subvencions per tirar endavant nous projectes literaris. Es van presentar prop de 200 candidatures a la convocatòria, de les quals es van seleccionar sis per al nucli antic i una setena per al passeig marítim de Sant Antoni. Amb un temps rècord van reformar els locals, omplir les estanteries i, abans de Nadal, les llibreries, cadascuna amb una especialització i estil particular, ja obrien les portes amb molta il·lusió i expectatives.
Aquesta tardor la iniciativa celebra el segon aniversari, amb els negocis consolidats al poble i molt bona rebuda entre els veïns i visitants. Ara mateix, sota el castell medieval, entre la plaça Major i la plaça de la Concòrdia, s'apleguen La Fàbrica, Mengem Cultura, Libelista, Rals Llibres, Calonge Còmics i La Viatgeria. "No es fan la competència entre elles, sinó al contrari, perquè el reclam és que hi siguin totes, cadascuna amb la seva especialitat, i juntes formen una gran llibreria", afirma Montse Darnaculleta, coordinadora de Calonge, Poble de Llibres.
Revitalitzar el poble a través dels llibres
Calonge, amb més de 12.000 habitants censats, es divideix entre la vila medieval a pocs quilòmetres cap a l'interior, i el passeig modern de Sant Antoni, a tocar de la platja, on es concentren la majoria d'urbanitzacions, plenes a vessar durant l'estiu. Aquesta divisió deixava el centre històric amb poca vida durant l'hivern i, per revertir la situació, l'Ajuntament, inspirant-se en l'exemple d'altres booktowns com Montoliu, al sud de França, va convertir el poble en un focus de llibreries. Dos anys després, els carrers han agafat un altre aire, engalanats i amb aparadors amb encant, atraient un turisme cultural que dinamitza la regió més enllà de la temporada de sol i platja, amb pics de visitants durant la campanya de Nadal o Sant Jordi. A prop de les llibreries, per exemple, ja han obert dos restaurants i pròximament s'inaugurarà un hotel.
Funcionen com un motor cultural, ja que, juntament amb l'Ajuntament, organitzen concerts, clubs de lectura, cicles culturals, conferències i presentacions amb autors com Ernesto Ekaizer, Narcís Comadira, Maria Nicolau, Empar Moliner o Xavier Grasset que, si no fos pel bullici del projecte, segurament no arribarien al poble. "La gent anava marxant del centre cap a les urbanitzacions i les botigues tradicionals de tota la vida tancaven, però, gràcies a les llibreries, hem reactivat l'ambient completament i la gent que abans només coneixia Sant Antoni ara també ve al centre històric", explica l'alcalde Jordi Soler.
10.000 euros d'entrada i ajudes per a les reformes
En el moment de fer la crida, l'Ajuntament prometia 10.000 euros d'entrada per l'obertura del negoci, a més d'ajudes fiscals i la possibilitat de subvencionar el 50% dels costos de la reforma, amb un topall màxim de 10.000 euros més. Un cop feta aquesta primera inversió, però, cada llibreria tira endavant pel seu compte i funciona de manera autosuficient. "No només era una oferta de feina, sinó que entrava dins d'una manera de fer i pensar diferent, promocionant la cultura de km 0, la proximitat amb els clients i la descentralització de les ciutats", comenta Meritxell Ral, que va venir de Barcelona per obrir la llibreria Rals, de caràcter generalista però centrada en el món de la il·lustració. "Evidentment que hi tinc novetats, però m'interessen sobretot els llibres de fons, els clàssics que he llegit i més m'agraden", afegeix.
La crida fins i tot va despertar l'interès de Belén Vieyra, poetessa i llibretera de Madrid, que va anar fins a Calonge per omplir els prestatges de Libelista, una llibreria enfocada sobretot en literatura contemporània i que, a més de català i castellà, també té exemplars en altres llengües per despertar l'interès del turisme estranger. "L'acollida va ser impressionant, ens sentíem aclaparats, com si fóssim jugadors de futbol i no llibreters", recorda l'equip que regenta Libelista.
I amb set establiments de llibres l'Ajuntament no en té prou, perquè ja ha anunciat la convocatòria de nous ajuts per a l'obertura de tres llibreries més en els pròxims mesos, fins a sumar-ne un total de 10, gairebé una per cada 1.000 habitants.