Can Nadal, les múltiples bondats d’un forn familiar
Les ensaïmades, la pasta de fulls, els panets d’oli i el pa amb una massa mare, que mantenen viva de fa seixanta anys, ens reclamen des de Campos
El pa moreno no surt igual si prové d’una massa mare que cada dia, de fa uns seixanta anys, et cuides de mantenir viva, de donar-li menjar i beure i de treballar-la deu minuts bons. Tampoc no és el mateix pa si el cous en un forn de llenya de sòl refractari i n’has après a controlar la força del foc durant dècades. Les ensaïmades tenen un altre gust, i també una aroma diferent, si han tovat una vintena d’hores dins un caixó de fusta de tants anys que ja té la llevadura incrustada. Els pastissos de pasta de full s’estufen fins al punt que pots comptar-ne els fulls i són més cruixents i, sobretot, gustosos si els fas amb una mantega especial duita de França. I els panets d’oli es converteixen en una delícia si es fan amb una mescla de pasta d’ensaïmada sense fullar i pasta salada i, a més, se sotmeten a una fermentació llarga i controlada. De fet, en les fermentacions llargues hi ha el secret d’uns productes que, fets a consciència, potencien els gustos i les aromes. Així és com fan feina de fa quatre dècades al Forn Can Nadal, de Campos, com s’ha fet sempre, amb temps i amb cura en l’elecció dels ingredients i amb un domini d’un forn de llenya immens que és una autèntica joia -per cert, fan els rostits exquisids.
Es nota que Nadal Lladó, pare, va començar de nin a fer de forner. Es nota la bona mà pastissera d’Antònia Salas. I s’aprecien les novetats que ha introduït el fill, Nadal Lladó Salas, que de fa anys garanteix l’èxit del relleu generacional. El Forn Can Nadal és un reclam des de Campos, un excel·lent motiu per anar-hi o per fer-hi una aturada. Són molts els motius: una ensaïmada de figues quan n’és temps, els doblegats, els cremadillos, la coca bamba, el pa moreno, els panets d’oli i un llarg etcètera que, només d’escriure’n, ja et fa salivera.u
CARRER DE LES ESTRELLES, 22 (CAMPOS)