Com cada any es posarà un focus d'atenció a la festivitat de Tots Sants amb una sèrie de propostes per divulgar els rituals propis d'aquestes dates. Una de les activitats serà la projecció del documental Mrs. Death, de Sílvia Ventayol, que va guanyar el premi Ciutat de Palma d'Audiovisuals de 2022. Dins aquest marc també hi ha l'estrena a l'illa de Jota de morir, el disc de Marala; l'activitat familiar Paratge lúdic: entre llums i ombres i la campanya anual A Mallorca Nit de les Ànimes per a biblioteques i centres educatius. Els detalls són a la web de Mallorca Literària.
"Qui canta, els mals espanta": TardOral reivindica la cançó com a espai de trobada
El cicle de tardor de la Fundació Mallorca Literària arranca aquest dissabte a Algaida
PALMAUn sopar de cantadors a Can Tronca (Sant Joan), un concert enmig de les vinyes de Can Majoral (Algaida), una nit de cinema... La Fundació Mallorca Literària ha presentat la programació de l'edició d'enguany de Tard'Oral, que posa èmfasi en les trobades íntimes amb estímuls artístics relacionats amb l'oralitat, la cançó i la tradició. Les activitats, que s'han dividit en tres blocs, arriben a diferents indrets del Pla de Mallorca (Sant Joan, Lloret de Vistalegre, Vilafranca de Bonany, Porreres, Algaida i Montuïri) i Palma.
Aquest dissabte, 24 de setembre, s'enceta la programació a les vinyes de Can Majoral, amb tast de vins i explicació sobre les varietats autòctones i recuperades que conrea la finca. La vetlada comptarà amb la veu i música de La Maria, jove exponent de la recuperació de la cançó d’arrel valenciana.
La diversitat de llenguatges i formats caracteritza aquesta programació. Segons la directora de la Fundació, Carme Castells, les propostes van d'acord amb la visió romàntica de la tardor com a "època de recolliment, d'estar prop del caliu i de retrobada col·lectiva". L'objectiu principal és reivindicar l'oralitat "com a espai de trobada".
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i responsable del Departament de Cultura, Bel Busquets, celebra la capacitat de la Fundació d'organitzar un enfilall d'espectacles que integri tan bé "la tradició i la modernitat", així com la "voluntat de treballar amb gent jove".
Artistes que hi seran
De la selecció d'activitats en destaquen algunes joies, com ara el concert de presentació del disc de Marala (que surt divendres, 23 de setembre), Jota de morir; un àlbum que compta, en la producció, amb la col·laboració de la Fundació (19/11). També hi haurà un concert de Joana Gomila i Laia Vallès, Així deçà, en què convidaran l’artista visual Lluïsa Febrer i els glosadors Maribel Servera i Mateu Xurí a desplegar les ales de la imaginació i crear un món i ambient únic a l'església de Consolació de Sant Joan (26/11). Com passa des de fa uns anys, es farà la campanya de celebració de la Nit de les Ànimes.
La programació inclou artistes i projectes com Cel d'horabaixa, el disc d'Oliva Trencada que canta la poesia de Maria Antònia Salvà, i Joana Dark (Ariadna Brulló), que presentarà el seu primer EP, La Lireta, creat a partir de l’obra Folklore de Catalunya (1950-1969) de Joan Amades.
El Cançoner Popular
També hi haurà la conferència Llegat i futur de l’Obra del Cançoner Popular, en què Jaume Ayats conversarà amb Amadeu Corbera. De fet, com que enguany se celebra el centenari del Cançoner Popular, arribarà a Mallorca l'exposició L’Obra del Cançoner Popular i la recerca dels nostres orígens. Es podrà veure al Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears i a la Universitat de les Illes Balears.
Menjar i cantar
El sopar d'arròs brut i porcella a Can Tronca és una de les propostes que fan més il·lusió a l'equip de la Fundació: serà un sopar, una festa. La idea segueix el model del Festival Càntut de Cassà de la Selva –Premi Nacional de Cultura 2022– i serà una experiència gastronòmica, festiva i de recuperació del llegat de les cançons populars.
La cloenda de la programació serà el concert de presentació de la publicació del volum IV del Calendari Folklòric de Mallorca de Rafel Ginard, amb què culmina el projecte d’edició d’aquest material inèdit recuperat en coedició de la Fundació Mallorca Literària i Saïm Edicions. Se celebrarà amb l'espectacle Tal dia farà un any, recital de cançó, paremiologia, glosa i relat oral conduït per Natàlia Tascón, Miquel Àngel Adrover i Carles Seguí, amb diversos convidats d’excepció.
El cicle TardOral és una iniciativa del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, dirigida per Carme Castells i Joana M. Serra en el context del projecte Tradicionari de Mallorca.