El ‘Cap d’August velat’ no podrà sortir de l’Estat
El Consell inicia l’expedient per declarar-lo BIC i diu que valorarà una possible compra del bust
PalmaLa Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca va acordar ahir per unanimitat iniciar l’expedient per declarar Bé d’Interès Cultural el Cap d’August velat i protegir-lo així d’una possible subhasta a l’estranger. Segons informà la institució insular, el proper dimarts es donarà constància d’aquest fet a la junta del Ministeri de Cultura. A partir de llavors, el bust ja no podrà sortir de l’Estat.
El vicepresident i conseller insular de Cultura, Joan Rotger, evità pronunciar-se ahir oficialment sobre una futura compra de l’escultura, tot i que tampoc no la descartà i digué que aquesta opció “es valorarà”. Rotger també qualificà d’“inexplicable” que les insitucions no s’hagin ocupat de la preservació d’aquest bé fins ara.
Amb la incoació perquè sigui BIC, el Consell passa a tenir dret de retracte i tempteig en una eventual subhasta de l’obra. Pel que fa a la propietat, ara estarà obligada a demanar autorització per a qualsevol variació jurídica (com una venda) del bé, a més de tenir l’obligació de preservar-lo en bon estat. A partir del moment en què l’acord es publiqui al BOIB, s’iniciarà un període d’al·legacions i una sèrie de tràmits que es poden allargar durant un any.
Segons informà Rotger, encara no s’ha mantingut cap reunió amb els propietaris del bust d’August. Des del s. XVIII, l’obra forma part de la col·lecció particular dels marquesos de Campofranco, els quals, segons es creu, el conserven a la biblioteca del casal de Can Pueyo, a Palma.
Valoracions tècniques
L’informe tècnic aprovat ahir afirma que el bust d’August és d’una qualitat artística que “no té paral·lels” en cap altra escultura romana a l’illa. A més de destacar-ne la rellevància arqueològica, els tècnics li atorguen un valor afegit de representativitat, ja que durant els darrers segles han desaparegut bona part de les peces romanes de Balears i actualment moltes estan localitzades en diferents museus de l’Estat i de l’estranger o estan, senzillament, en ubicació desconeguda.
El Cap d’August velat és una peça feta de marbre blanc de gra fi, amb taques vermelloses, i representa l’emperador amb un vel. Possiblement va estar encaixat en una escultura de cos sencer esculpida durant el segle I aC que reproduïa l’emperador quan tenia uns trenta anys. El seu descobriment data del segle XVI a la ciutat romana de Pol·lèntia (Alcúdia). L’obra es troba en bon estat de conservació i presenta algunes petites fractures.
L’Ajuntament alcudienc va aprovar una moció l’agost passat per instar el Consell a fer totes les passes per declarar el bust BIC, comprar-lo i musealitzar-lo.