Llengua
Cultura07/08/2023

Caparruts, el primer festival de música catalana "que escoltaries al gimnàs" de Mallorca

Capdepera acollirà aquesta primera edició a la plaça del Sitjar el 20 d’agost, amb Figa Flawas com a cap de cartell

Palma"Volem ensenyar que la música catalana no són només trompetes", assegura Carme Sureda, una de les organitzadores –juntament amb Álvaro Duran– del festival Caparruts, el primer de música urbana en català de Mallorca. Es farà a la plaça del Sitjar de Capdepera, amb el suport de l’Ajuntament, el proper diumenge 20 d’agost a les 20 h. L’organitzadora defineix la música que volen reivindicar com "la que escoltam al gimnàs per motivar-nos", perquè ara –a la fi– també existeix en català.

Tant Sureda com la resta de l'organització volen aprofitar l'emergència d'artistes com els que conformen el seu cartell per crear el més semblant a un festival de reggaeton en català. Des d'aquest dilluns horabaixa, ja es pot consultar el cartell complet de Caparruts, que conformen dues propostes de Catalunya i dues de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Figa Flawas –coneguts per temes com Diabla, amb Mushkaa, o Xuculatina, amb Julieta– són el cap de cartell d'aquesta primera edició del festival, que serà gratuïta i estarà inclosa dins el programa de festes de Capdepera. El duet Lal'Ba és la segona aposta arribada des de Catalunya i acaba de publicar el seu primer àlbum, No hi ha dies dolents. Pel que fa als talents locals, l'organització de Caparruts ha volgut apostar per Drew K., de Capdepera, i pels manacorins Plan-ET.

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt, Sureda adverteix que, amb el pressupost que tenien, no han pogut oferir "una major representació femenina" i que resta com "un dels objectius de tot l'equip dur més gent perquè tothom se senti representat". Julieta o Mushkaa, per exemple, són dues de les artistes que, per a ells, són referents i els agradaria poder incloure en el seu cartell. Sobre els artistes seleccionats, l'organitzadora també reconeix que hi va haver certa controvèrsia en incloure Drew al festival, atès que fins ara només tenia música en castellà. Arran de l'oferta d'actuar a Caparruts, però, s'ha llançat i ja ha publicat tres temes en català, fet que qualifiquen de "victòria".

L'estratègia sociolingüística, a la música i a les xarxes

Sigui com sigui, per a ella, el que marca la diferència del seu festival és que és de "música únicament popular", fet que considera extremadament necessari per combatre la situació en què es troba el català a Capdepera. Sureda, que és filòloga, lamenta que hi ha "al·lots de pare i mare mallorquins, però que parlen en castellà". Davant això, considera un antídot clau dur a les festes de poble música amb aquest "català tan desacomplexat". "Al cap i a la fi, la primera passa és parlar-lo. Tenc molts amics als quals els fa vergonya", apunta.

Cargando
No hay anuncios

Dins l'equip, també hi és la cap del Servei Lingüístic de l'Ajuntament de Capdepera, Maria Àngela Melis, i els creadors de contingut i participants Tomeu Sureda, Antoni Guiscafré, Eva Artigues i Joan Campins. De fet, el contingut que elaboren per a les xarxes socials també és una peça clau del festival, atès que està pensat des d'un vessant sociolingüista. "La nostra estratègia de xarxes es basa que va d'un grau més alt de formalitat a menys, començant per les publicacions d'Instagram i acabant a Twitter", explica Sureda. La intenció que hi ha al darrere és demostrar que "hem de poder escriure en el nostre dialecte i que el nostre dialecte té registre tant col·loquial com estàndard", conclou. Per tot això, el festival té el suport econòmic de Plataforma per la Llengua i de l'Obra Cultural Balear (OCB).