Teatre

El consum de drogues més enllà de l'estigma

La companyia Les Impuxibles dirigeix l'espectacle 'Caramel' al Teatre Lliure

Imatge de l'obra 'Caramel' de Les Impuxibles
Alba Mendoza
01/11/2024
2 min

BarcelonaPer què consumim? L’espectacle de creació Caramel, una col·laboració entre Les Impuxibles i Pablo Messiez, posa el consum de drogues, lluny d’estigmes, sobre la taula de diàleg. Després de Suite TOC núm. 6, en què s’abordava la salut mental, la companyia formada per Clara i Ariadna Peya s’endinsa ara en un tema igual de personal i controvertit. “Sempre he jutjat el consum de la meva germana sense tenir en compte que jo he estat setze anys prenent antidepressius, sense que ningú m’assenyalés per fer-ho”, diu Clara Peya. I afegeix: “Tu consumeixes per escapar, connectar o perquè necessites un refugi i, al final, una droga legal fa aquesta funció de la mateixa manera que una droga il·legal”. L’obra serà del 6 de novembre a l’1 de gener al Teatre Lliure de Gràcia i el 8 de desembre al festival Temporada Alta de Girona. Totes les funcions ofereixen sobretítols i la funció del 22 de novembre comptarà amb traducció simultània de llengua de signes catalana.

Juntament amb el dramaturg Pablo Messiez, les germanes Peya han partit d’un procés d’investigació de dos anys —a través de diàlegs amb persones i institucions relacionades amb el tema— per comprendre l’univers del consum de substàncies. “Estem intentant mirar el tema en tota la seva complexitat, traient-li tot estigma, plantejant la pregunta sobre el problema sense resoldre-la ni fer cap judici. Es tracta de compartir una qüestió que ens interpel·la i ens travessa”, apunta Messiez. El que sí que assenyalen és la importància de diferenciar entre el consum recreatiu i el consum problemàtic, aquest últim vinculat a factors com el gènere, la classe social o les condicions estructurals. 

El muntatge de Caramel s’articula a partir de la hibridació de llenguatges. La música, el moviment i el text dialoguen entre si per crear un espectacle sensorial en què “la manera de rebre-ho del públic sigui quasi com una experiència de consum”, explica Ariadna Peya. A escena treballen els ballarins i intèrprets Yasser D’Oquendo, Helena Gispert, Pol Guimerà, Mabel Olea, Sandra Pujol i Joan Solé. Clara Peya s’encarrega de la música original, que tocarà en directe a cada funció, i Ariadna Peya en signa la coreografia. Els textos de Messiez s'entrellacen amb la resta d'elements escènics. Així, l'escenografia de Judit Colomer, que també s’encarrega de la il·luminació, és una barreja entre espai simbòlic i realista.

Per indagar més sobre Caramel, la periodista Andrea Gumes ha entrevistat Les Impuxibles al primer episodi del programa La Plaça, disponible a la plataforma CaixaForum+, d'accés gratuït. El programa és una coproducció del Teatre Lliure i CaixaForum+, amb la producció delegada d'Elsabeth Produccions, i està format per sis episodis de trenta minuts en què Anna Guitart, Andrea Gumes i Queco Novell dialoguen amb diferents artistes de la temporada del Lliure a la seva plaça preferida sobre les obres que presenten i la seva visió creativa. Els convidats dels següents episodis seran Marta Pazos, Juan Diego Botto i Ahmed Younoussi, Clàudia Cedó i Marc Buxaderas, Tiago Rodrigues i La Calòrica.

stats