Premi
Cultura 06/06/2024

Carlota Gurt guanya el XLIII Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2024

El jurat ha estat format per l'editora Sara Moyano i l'escriptor Pere Martí, en representació d'Editorial Barcanova, l'escriptor Miquel Rayó i l'escriptora i bibliotecària Laura Riera

ARA Balears
3 min
Moment de l'entrega del premi

PalmaL'escriptora Carlota Gurt ha estat proclamada guanyadora del XLIII Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2024 per la seva obra Teoria dels forats. L'acte d'entrega del Premi es va celebrar ahir a Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma.

La guanyadora, Carlota Gurt, amb la seva obra Teoria dels forats, rebé el guardó de mans del president de Colonya, Josep A. Cifre, manifestant la seva emoció i satisfacció per haver guanyat el Premi Guillem Cifre de Colonya i la necessitat de seguir patrocinant la literatura infantil i juvenil de qualitat en la nostra llengua, com ho ve fent aquest Premi des de fa quaranta tres anys.

El Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya està patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i compta amb el suport de l'Editorial Barcanova, que publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 €.

Carlota Gurt Daví va néixer a Barcelona l'any 1976. És llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat de Vic, en Humanitats, Empresarials i Estudis de l'Àsia Oriental per la Universitat Oberta de Catalunya i en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. Té, a més, un MBA especialitzat en mitjans de comunicació i ha cursat l'itinerari de narrativa de l'Escola d'escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Entre els anys 1998 i 2010 va treballar en l'àmbit de les arts escèniques com a cap de producció i ajudant de direcció de La Fura dels Baus i com a cap de producció al Temporada Alta. Ha traduït obres de Virginia Woolf, Nino Haratischwili, Nora Ephron i J. W. Goethe, entre d'altres. L'any 2019 va guanyar el Premi Mercè Rodoreda amb el recull de contes Cavalcarem tota la nit i l'any 2021 va publicar Sola, la seva primera novel·la, que ha estat traduïda al castellà, l'anglès i l'italià. Biografia del foc, publicat l'any 2023, ha estat el seu darrer treball, al qual ara se suma la seva primera incursió en el món de la literatura infantil i juvenil.

Teoria dels forats és la història del Klaus i el seu pare, el Marcel·lí, que treballa per l'ajuntament del poble en tota mena de feines, entre elles, arreglar els sots dels camins. Un matí d'estiu apareix un forat immens en un dels camins, un forat sense fi que no poden tapar ni amb quinze sacs de terra. El Marcel·lí i el Klaus s'hi endinsaran per mirar de treure'n l'entrellat i descobriran que és un portal que els du a unes hores abans d'aquell mateix matí. I que si volen fer desaparèixer el forat caldrà que ho facin tot perfecte. Malauradament, no sempre és fàcil fer-ho tot perfecte per més que ens hi esforcem amb cos i ànima, de manera que estaran condemnats a reviure aquell matí desenes de vegades. Teoria dels forats és una aventura emocionant, i també psicològicament esgotadora, d'un fill fantasiós i un pare que toca massa de peus a terra per tenir una vida irreprotxable. O per aprendre que les vides i les persones són prodigiosament imperfectes. Perquè com diu el primer paràgraf del llibre: «Res no existiria sense forats. Res, tampoc aquesta història que té un forat al mig com un dònut o un huracà. Aquesta història que gira al voltant d'un forat, igual que les estrelles de la Via Làctia giren al voltant d'un immens forat negre.»

Escrita en la característica prosa directa i viva de Gurt, la novel·la és plena d'imatges i de sentit de l'humor. La idea que cal abraçar les imperfeccions de la vida i de nosaltres mateixos travessa tot el llibre com una fletxa, però no s'imposa mai amb un to moralista ni ortopèdicament pedagògic. El projecte d'escriure una novel·la infantil va venir del seu fill petit, el qual, després que l'autora guanyés el Rodoreda, li va demanar que li escrigués un llibre. Gurt va partir d'una història inventada que els va explicar una nit a l'hora d'anar a dormir, aprofitant que aquell matí havien trobat el responsable de l'Ajuntament arreglant els sots i reguerons del camí pel qual passen cada matí per anar a escola. Perquè la literatura neix de la vida i la vida de la literatura.

El jurat ha estat format per l'editora Sara Moyano i l'escriptor Pere Martí, en representació d'Editorial Barcanova, l'escriptor Miquel Rayó i l'escriptora i bibliotecària Laura Riera. A l'edició d'enguany s'hi ha presentat un total de vint obres, procedents de Catalunya i Illes Balears, amb una bona mostra de diversitat temàtica i estilística. Des de la seva primera edició l'any 1981, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català i ha publicat quaranta obres d'autors com Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó, Montse Homs, Mariona Bessa o Francesc Puigpelat. La majoria d'aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres amb què treballen els centres educatius de l'àmbit de la nostra llengua.

stats