Carme Canela & Joan Monné, i Santi de la Rubia i Toni Vaquer: així serà el festival de jazz d'Alaró

Els dies 20 i 21 de maig arriba la segona edició d'aquesta trobada de músics, impulsada per Enric Fuster

Joan Monné i Carme Canela.
2 min

PalmaDesprés de l'èxit de la primera edició, els dies 20 i 21 de maig torna el jazz al poble d'Alaró. Així, divendres sonaran Carme Canela & Joan Monné, que celebren els 25 anys de trajectòria; dissabte serà el torn de Santi de la Rubia i Toni Vaquer Quartet, que tocaran també amb Roger Gutiérrez i Marko Lohikari. Els concerts es faran al teatre d'Alaró. Les entrades (8 euros per actuació, 14 el passi per als dos dies) es poden aconseguir per correu (alarojazzfestival@gmail.com) i per telèfon (626651457).

El festival és "un projecte vocacional", impulsat pel músic alaroner Enric Fuster. "Neix de la passió per aquesta música creativa, i per per connectar la nostra gent amb l’escolta de grans directes d’aquest estil musical", explica. La intenció és, edició rere edició, sumar adeptes, vincles i experiències, i crear "una nova xarxa de sensibilitat sonora al nostre poble". Allunyats d’elitismes i estereotips, apunta el músic, la voluntat és "sembrar una llavor d’intercanvi cultural, incentivant el públic general cap a l’audició i la participació, i provocant que tothom pugui tenir a l’abast la possibilitat d’una autèntica descoberta sonora: la que fusiona música i qualitat humana en un mateix acord".

Carme Canela i Joan Monné

Carme Canela és una de les veus més reconegudes dins el panorama del jazz de l'estat espanyol. La seva experiència musical inclou col·laboracions amb músics de l’àmbit jazzístic internacional i espanyol com Guillermo Klein, Bruce Barth i Perico Sambeat. I ha format part de formacions com Guillermo Klein y Los Guachos, L’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure i Albert Guinovart, entre d'altres. Joan Monné s'ha format amb músics com Dave Liebman, Mulgrew Miller, Tete Montoliu, Kurt Rosenwinkel i Brad Mehldau. És professor del Taller de Músics i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). 

El 1996 va veure la llum el disc Introducing, el primer treball conjunt de la cantant Carme Canela i el pianista Joan Monné. L'any 2021, el disc va complir el primer quart de segle i, per celebrar-ho, els dos músics han perfilat un repertori amb alguns dels temes que més els agraden dels que han interpretat al llarg d’aquests anys. I ho fan en format duet, una formació mínima, íntima i arriscada, on els dos artistes s’exposen sense cap més vestit que el de la seva veu i el seu piano.

Santi de la Rubia i Toni Vaquer Quartet

Aquest concert es basa en la unió de músics estatals i locals. La idea és produir una música inèdita: sorgirà en el concert i deixarà d'existir en haver acabat l'actuació. El públic assistent serà l'únic testimoni del que sonarà al teatre d'Alaró amb aquesta munió de músics omplint de sons l'escenari.

Així, el director del festival, Enric Fuster, ha convidat el virtuós saxofonista valencià Santi de la Rubia i el ja reconegut felanitxer Toni Vaquer, que farà sonar el piano. Completaran la formació Roger Gutiérrez, bateria català sempre present als grups de De la Rubia i en el panorama jazzísitc estatal, i el suec (però afincat a l'Estat de fa molt temps) Marko Lohikari, al contrabaix. "És un luxe tenir aquests músics junts, és una formació digna de qualsevol festival internacional", diu Fuster.

stats