Carme Riera: "Entenc aquest acte com una reivindicació de l'antibarbàrie"
El Govern balear ha homenatjat l'escriptora pel 25è aniversari de la publicació de 'Dins el darrer blau', Premi Nacional de Narrativa
Palma"Quan vaig escriure Dins el darrer blau volia saber coses, cercar el misteri", ha explicat l'escriptora Carme Riera al Consolat de Mar, en un acte d'homenatge del Govern balear pel 25è aniversari de l'obra a què fa referència. Una cerca que la va dur a estudiar exhaustivament la història dels jueus conversos que escapaven de la Inquisició a Mallorca i que va transformar en una novel·la històrica, Dins el darrer blau (Edicions 62), considerada una de les obres més importants de la literatura catalana del segle passat.
L'escriptora, docent i investigadora, ha assegurat que entén aquest acte d'homenatge com "una reivindicació de l'antibarbàrie; no per a mi, sinó per a la literatura". Una literatura que "no interessa gaire a la majoria dels ciutadans", ha lamentat Riera, que ha aprofitat per reivindicar les lletres "com un lloc perquè ens condueixin". "L'hauríem d'estimar tal vegada només per això", ha reblat.
L'autora –Premi Nacional de les Lletres i membre de la Reial Acadèmia Espanyola– ha invocat el Nobel Octavio Paz i les seves paraules: "La poesía sirve para recordar lo que somos". Ha recalcat l'acte de recordar com un "tornar a passar pel cor", en el sentit etimològic de "despertar". Així, "la literatura serveix per despertar allò que som", ha precisat, tot llançant una altra qüestió: "I què som?". "Criatures abocades a la mort, però també criatures a les quals afecten molts altres supòsits, com per exemple la relació amb el món, la relació amb l'amor, amb l'amistat... Qüestions que la literatura ha tractat", ha tancat.
Sebastià Alzamora: "Els balears no estam abocats a la barbàrie"
L'escriptor Sebastià Alzamora ha fet un parlament que també ha iniciat mencionant la lluita contra la barbàrie. En aquest cas, citant T. S. Eliot: "Un poble que no estima els seus poetes, és un poble condemnat a la barbàrie". I s'ha referit a Riera com una poeta, "perquè els novel·listes també són poetes". Els illencs –ha assegurat– "no estam abocats a la barbàrie" perquè "acumulem un tracte constant amb la creació i la bellesa". Això sí: "Ens hi hem abocat en alguna ocasió i ens hi podem tornar a abocar", ha advertit.
Alzamora ha defensat que aquest homenatge també serveix per homenatjar els escriptors englobats en una generació de vegades referida com els "narradors mallorquins els anys 70", entre els quals ha nomenat persones com Baltasar Porcel, Antònia Vicens, Miquel Àngel Riera, Maria Antònia Oliver, Gabriel Janer Manila, entre molts altres. "Mencionar-los és recordar la contribució illenca al conjunt de les lletres catalanes", ha reblat l'escriptor.
Quant a l'obra de Riera, l'ha definit com una de les més rellevants de la literatura del segle XX i XXI, i Dins el darrer blau com "un text elegant, sobri i perfectament tensat del principi al final, que ens sedueix". Una obra englobada en els "grans relats històrics" que parla dels jueus conversos, "un cas vergonyós de persecució d'una minoria en la nostra història". En definitiva, una novel·la que "grata en un moment fosc de la nostra història". I aquest 'gratar' "és important per evitar-lo en el present i en el futur", ha defensat.
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha entregat un obsequi a l'escriptora i ha començat el seu discurs dient que "és una obligació per les institucions públiques estar al costat dels que creen". Armengol ha dit de Dins el darrer blau que és "una obra cabdal de la nostra literatura", feta amb "molt de rigor històric". En aquest sentit, ha destacat la seva labor com a docent i investigadora, "tècnicament excel·lent".
Armengol ha remarcat el compromís de Riera i ha defensat que dins l'obra homenatjada "hi ha els valors que compartim tots en aquesta sala i que malauradament hem de continuar reivindicant". Valors com "el respecte a la diversitat i l'estima a aquell que és diferent". "Carme és una gran ambaixadora de la nostra terra, de la nostra cultura, llengua i manera de ser. Referent a aquestes illes", ha tancat.
En l'acte també ha parlat la Consellera de Cultura, Pilar Costa, que ha posat l'èmfasi en la relació entre l'obra i "el drama actual de la migració", una relació que Riera també ha esmentat en altres ocasions. Costa ha recordat els milers de migrants que arriben a Europa per la Mediterrània i ha defensat que aquesta problemàtica "s'ha d'abordar com una emergència social des de tots els àmbits".
Dins el darrer blau va ser publicada per primera vegada l'any 1994 i va rebre diversos guardons prestigiosos. Entre ells, el Josep Pla, el Nacional de Narrativa, el Creixells, Lletra d'Or i el premi Vittorini a la millor novel·la estrangera publicada a Itàlia, l'any 2000). Amb motiu del 25è aniversari, Edicions 62 va publicar l'octubre passat una reedició revisada per l'autora.