Art

La 'Carmela' de Jaume Plensa es queda a Barcelona vuit anys més

L'escultor barceloní i l'Ajuntament acorden una cessió de l'escultura, que continuarà instal·lada davant del Palau de la Música

Jaume Plensa, davant de la 'Carmela', i envoltant de representats de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Música.
2 min

BarcelonaL'escultura Carmela, de Jaume Plensa, continuarà al davant del Palau de la Música fins al 2032. Plensa i l'Ajuntament de Barcelona han acordat una nova cessió temporal de vuit anys de l'obra, que es va instal·lar el 2016. L'única condició que ha posat l'escultor és que es quedi al mateix lloc que ocupa des d'aleshores. "Cedir una obra és un esforç. A mi m'agrada més vendre, perquè gràcies a vendre puc fabricar més obres", ha dit Plensa aquest divendres en un acte celebrat a la Sala Lluís Milet del Palau de la Música. "Jaume Plensa és una persona molt estimada al Palau", ha assegurat Joaquim Uriach, president de la Fundació Orfeó Català Palau de la Música Catalana.

L'escultor ha recordat que la història de la Carmela va començar fa vuit anys, quan el Palau de la Música li va dedicar una exposició. "Vaig demanar instal·lar una obra fa ora", diu, i Mariona Carulla, aleshores presidenta de la Fundació, hi va estar d'acord: "Un cop instal·lada, la Mariona em va dir: «No fa nosa, la peça, queda bé»". "Al Palau li faltava un punt de nexe amb la ciutat, que és el que li dona la Carmela", diu Plensa. Val a dir que la Carmela és en un lloc de privilegi a Barcelona, perquè el Palau de la Música va rebre 753.265 visitants el 2023, als quals cal afegir tots els turistes i passavolants que s'aturen a admirar l'edifici de Domènech i Montaner i que també fotografien l'escultura.

La Carmela es va instal·lar temporalment, però tant el Palau de la Música com l'Ajuntament de Barcelona i diferents entitats del barri de Sant Pere, Sant Pau i la Ribera van aconseguir que la cessió fos de vuit anys, fins al 2024. "La gent s'havia enamorat d'aquest peça –ha explicat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni–, i en Jaume [Plensa] ens va dir: «Si es tracta d'una història d'amor, jo no puc trencar-la»". Tal com explica Collboni, les converses van continuar i han culminat amb una nova cessió de vuit anys. "El més bonic és que la gent vulgui la teva obra", ha dit l'escultor.

"La Carmela es queda a Barcelona com una veïna més", ha afegit l'alcalde, que en el mateix acte ha anunciat que l'Ajuntament concedirà a Jaume Plensa la Medalla d'Or al Mèrit Cultural, un reconeixement sense dotació econòmica.

stats