Catalina Cladera reclama més autonomia per al Consell de Mallorca
L'acte institucional de la Diada reivindica el paper de les dones en la història de l'illa
PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha reclamat una major autonomia per a la institució insular durant el seu discurs en l'acte institucional de la Diada de Mallorca, que s'ha duit a terme aquest dissabte al teatre Principal de Palma i que ha estat conduït per l'escriptora Llucia Ramis i l'actriu Agnès Llobet. Durant la gala s'han lliurat els XI Premis Mallorca de Creació Literària i el II Premi Mallorca de Fotografia.
Llucia Ramis ha iniciat la gala reivindicant el paper de les dones en la història, el present i el futur de Mallorca, i ha lamentat que han passat segles "silenciades i invisibilitzades". "Dels 174 fills il·lustres de Palma, només 14 són filles: 10 religioses, 2 reines i 2 escriptores", ha comentat. "Què ens volen? Beates?", ha demanat Ramis, qui també ha criticat la manca de noms femenins en els carrers de Ciutat. "No volem celebrar el silenci. Quina terra volem? Quin paper han de tenir les dones?", ha continuat.
L'escriptora ha reivindicat que "una societat més igualitària, culta, sensible i amb caràcter vindrà de les dones amb nom propi". A més, ha clamat pel "món tradicional que encara lluita per sobreviure" enfront de la massificació turística i ha destacat que Mallorca és una terra on venen "els rics del nord" a descansar i "els pobres del sud" a treballar.
Cladera ha reivindicat "una nova llei de consells insulars", norma que està recollida a "l'Estatut d'Autonomia". Segons la presidenta, aquesta iniciativa és "fonamental perquè el Consell de Mallorca es converteixi en el veritable govern de la nostra illa". "L'eficàcia dels nostres serveis requereix una descentralització efectiva de competències que vagin recaient gradualment en les administracions més properes als ciutadans", ha continuat.
La presidenta ha indicat també que, després que el Consell assolís les competències d'"igualtat, joventut i promoció turística", ara cal "avançar en el traspàs d'ordenació turística i transport terrestre" per part del Govern.
Durant el seu parlament, Cladera ha subratllat la necessitat d'un "finançament adequat". "Només un Consell ben dotat i finançat pot respondre a les necessitats dels mallorquins i ocupar el lloc de referència que li correspon", ha afegit la presidenta, qui ha volgut reiterar la seva aposta pel municipalisme.
"Aquesta Mallorca que estam construint, més sostenible ambientalment, econòmicament i socialment, més feminista i municipalista, necessita un Consell amb major i millor capacitat de gestió. Un Consell més modern, més àgil i més eficaç", ha continuat Cladera, qui ha destacat iniciatives com la futura creació de l'Observatori del Turisme Sostenible; l'aposta per polítiques d'economia circular, reciclatge i reducció de residus; i el foment de les energies renovables.
Els Premis Mallorca
Els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia 2019 s'han lliurat durant l'acte institucional de la Diada de Mallorca. Els guanyadors han estat Miquel Esteve Valldepérez, en la categoria de Narrativa; Mireia Calefell Obiol, en Poesia; Antoni Mas i Forners, en Assaig; i Federico Clavarino, en Fotografia. Els guardons han estat obra del ceramista Joan Pere Català Roig.
Durant el lliurament, la vicepresidenta i consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha subratllat que l'objectiu d'aquests guardons és aconseguir que "el català sigui una llengua de cohesió de tots els mallorquins" i ha anunciat que l'edició del 2020 inclourà un premi de narrativa infantil i juvenil i un altre de dramatúrgia.
L'obra L'avi Antoni, Rimbaud i el monument al general Prim, de Miquel Esteve Valldepérez, ha guanyat el Premi Mallorca de Creació Literària 2019 en la categoria de Narrativa, dotat amb 35.000 euros. El jurat ha destacat el "caràcter hedonista" de l'obra, a més "del seu ritme narratiu i que incita a mantenir la resistència". "Els premis són fantàstics per als escriptors, i esper fer-ne una digna repercussió", ha dit Esteve en recollir el guardó de mans de Catalina Cladera.
Mireia Calafell Obiol ha estat la guanyadora en la categoria de Poesia, dotada amb 25.000 euros, amb el poemari Nosaltres, qui. El jurat n'ha destacat el seu "gir de profunditat". "El poemari reflexiona sobre allò que hem heretat, qui som i qui volem ser", ha assenyalat l'escriptora, que ha recollit el premi de mans de Bel Busquets.
El guardó en la categoria d'Assaig, dotada amb 30.000 euros, ha estat per a Antoni Mas Forners, amb l'obra Llengua, terra, pàtria i nació. L'evolució de la consciència lingüística i etnocultural entre els cristians de l'illa de Mallorca (s. XIV-XVII). El jurat n'ha valorat la documentació exhaustiva, el rigor i l'ús de nombrosos exemples. "Els historiadors solem triar temes que interessen en l'actualitat, i aquest és ara objecte de debat. He volgut indagar en com es va crear el sentiment d'identitat en la Mallorca d'aquella època", ha explicat Mas, que ha dedicat el premi al pare Joan Francesc March.
El Premi Mallorca de Fotografia Contemporània, dotat amb 7.000 euros, ha estat per a Federico Clavarino, amb el projecte Ghost Stories. El jurat ha destacat que l'autor ha enllaçat relats, imatges i lectures arrelats a la cultura europea. "Aquest guardó m'ajudarà a donar forma al treball, exposar-lo i publicar-lo", ha dit Clavarino, després de recollir el premi de mans de la vicepresidenta Aurora Ribot.
La part musical de l'acte ha estat a càrrec de Sergi Sellés Trio i Marga Rotger.