La Catalina Homar de José Carlos Llop en la pell de Catalina Solivellas, primera producció pròpia del Principal
L'obra de teatre es representarà els dies 6, 7, 13 i 14 d’octubre a la sala Gran
PalmaCatalina Homar des de la mirada de José Carlos Llop i en la pell de l'actriu Catalina Solivellas per donar veu a una dona "d'aquell temps que no va ser d'aquell temps". 'La nit de Catalina Homar' és la primera producció del teatre Principal d'ençà que l'equip de Carlos Forteza n'està al capdavant.
Es tracta d'un monòleg d'uns 55 minuts en el qual l'escriptor José Carlos Llop s'estrena en la literatura teatral amb una figura que coneix prou bé: "Fa molts anys que escric i estudii Catalina Homar i l'arxiduc Lluís Salvador. Als estius, cada matí surt a caminar des del port de Valldemossa fins a s'Estaca i m'imagín la valldemossina dominant la possessió, una dona amb molt de caràcter que va marcar l'Arxiduc". La relació d'ambdós és tractada en aquesta obra de teatre sobre una "cortina de secrets" que envolta la figura d'Homar.
Amor i sexe
Llop vol fer amb aquesta obra una crítica social mitjançant una peça poètica que reflecteix la complicitat efectiva que visqueren l'Arxiduc i Catalina Homar, "malgrat que crec que ella mai se'n va enamorar. Fou una dona que volia fugir de la seva Valldemossa i s'inventà una vida completament diferent de la de les seves contemporànies, mentre que l'Arxiduc fugia de la seva cort vienesa a la recerca de la Mediterrània", ha assenyalat l'escriptor aquest dimarts a la presentació.
Fa exactament 30 anys que Catalina Solivellas no trepitjava la sala Gran del teatre. El seu retorn amb aquest monòleg suposa un text que Llop ha escrit expressament per a ella, perquè és un personatge que "feia estona que tenia ganes de tractar i ara se li fa justícia. Malgrat ser un monòleg, "no em sent gens sola". Acompanyen l'actriu en la direcció i escenografia Rafel Lladó, el disseny i confecció de vestuari és de Cortana-Rosa Esteva; la il·luminació, de Maria Domènech; la creació musical, de Jaume Manresa, i la creació de vídeo, de Miquel Àngel Raió.
L'obra s'estrena aquest divendres, 6 d'octubre, a la sala Gran del teatre Principal. Les altres funcions seran els dies 7, 13 i 14 d'aquest mateix mes; les dues darreres representacions coincidiran amb l'estrena de 'Les darreres paraules', de Carme Riera, basada en la figura també de l'Arxiduc.
L'obra es preveu que arribi el novembre de 2018 al teatre Nacional de Catalunya i "esperem que a molts de pobles de Mallorca" en l'afany del Consell de fer arribar el teatre Principal a la Part Forana.