Música
Cultura18/02/2024

"Picabaralla" al 'Catalunya freestyle', un gran dia per al rap improvisat en català

La Fabra i Coats acull amb èxit una edició de la competició emmarcada dins del projecte Perifèria Gold Battle

Barcelona“Picabaralla, picabaralla”, insisteix Markus FM a cada pausa abans de donar pas als rapers. Hi ha bon ambient a la Fabra i Coats, on des de quarts de sis de la tarda es desenvolupa la Catalunya freestyle, una competició de rap improvisat en català. Hi havia inscrits una seixantena de participants, i encara se n'han afegit uns quants més, la gran majoria homes (malgrat ser testimonial, la presència de dones ha sigut molt brillant). La sessió comença amb rondes de 160 segons, cadascuna amb quatre rapers que s’expressen damunt un patró musical molt de la vella escola del hip-hop: ritme i espai per a glosadors de paraula vertiginosa.

Com en totes les trobades de freestyle, hi ha verb abraonat d’autoafirmació, bon humor i rèpliques entre l’enginy i la bel·ligerància. “El teu rap fa més pena que el pantà de Sau amb aquesta sequera”, li etziba un a un altre. N’hi ha que troben la manera de rimar amb "Phoskitos" i d’altres amb “bots i barrals”. “T’has fotut tanta cocaïna que se t’adormen les dents”, diu un. Un de Manresa no s’està d’enfrontar-se verbalment a la “merda metropolitana”. També hi ha crides a “cremar la Constitució” i una sentència carregada de profunditat: “Una cosa són barbarismes i l'altra barbaritats”. Hi ha diccionari, fluïdesa, imaginació i moltes hores de carrer i de plaça, en aquesta trobada amb accents de ponent i del nord, del Bages i del Vallès, de Menorca i Sant Andreu. “Estic tranquil perquè estem fent història”, diu un, i el públic, més de 500 persones, esclata en un brogit de satisfacció mentre va fent la tria el jurat, format per Still Ill (del grup Lágrimas de Sangre), Valtònyc i tres habituals de les batalles de freestyle: Soen, Noult i Sarita. Un cop seleccionats els 24 millors, han començat les "picabaralles" entre dos que han dut a la final i a la victòria del menorquí Spica, les rimes del qual s'han imposat a les del banyolí Daura Mangara.

Cargando
No hay anuncios

El hip-hop en català no és cap excentricitat. Ja era la llengua amb què rapejaven els At Versaris fa vint anys; el 2022 els Zoo van omplir el Palau Sant Jordi amb tempestes hip-hoperes, i el trap, hereu del format de rima i ritme del hip-hop, també ha desenvolupat una escena en català. Hi faltava, això sí, la consolidació d’una iniciativa com la Catalunya freestyle, la competició de rap improvisat en català organitzada per l’Associació Cultural Llobregat Block Party, Gold Battle i el col·lectiu Raplegats i emmarcada dins del projecte Perifèria Gold Battle, guanyador del Premi Lluís Carulla 2022 a la Millor Idea. Es tracta d’una iniciativa d’inserció social que utilitza el rap i la cultura urbana per connectar joves, promoure la inclusió femenina i la llengua catalana. Tampoc és nou, aquest vessant social del hip-hop: només cal recordar el projecte Versembrant (també col·laborador de la Catalunya freestyle), una escola popular itinerant per fomentar la consciència crítica del jovent mitjançant l’art urbà i el hip-hop en què participen Pau Llonch (ex At Versaris) i Bittah (Tribade) i Joël Fetitxe 13.

Cargando
No hay anuncios

La picabaralla verbal en català a la Fabra i Coats és un pas important per a un projecte que ja havia celebrat trobades en espais com el Centre Cívic la Bàscula, a la Zona Franca. N'hi ha que s'enquisten en la queixa i el desànim. Sort en té, la llengua, dels que passen a l'acció, com tots els participants de la Catalunya freestyle.

Cargando
No hay anuncios