Catorze artistes de les Balears mostren la seva visió de la realitat a la nova exposició d'Es Baluard
La mostra 'On rau la realitat?' conté obres del fons de la col·lecció i d'artistes nascuts entre les dècades del 60 i 90
Palma'On rau la realitat?', es demana Es Baluard en la darrera exposició de l'any. A la planta 0 del museu la llum és tènue i l'espai s'ha deixat per primera vegada diàfan, sense 'inputs' ni distorsions, per poder entrar de ple a les versions de la realitat que catorze artistes mostren en aquesta exposició col·lectiva.
Són obres que provenen majoritàriament del fons de la col·lecció i d'artistes nascuts els anys seixanta i noranta a les Balears o que hi estan vinculats. Hi ha un total de 19 obres realitzades entre el 2007 i 2009 per Irene de Andrés, Joan Bennassar Cerdà, Cati Cànoves, Diana Coca, Daniel Loves The Sodomites, José Fiol, Núria Marquès, Joan Morey, Albert Pinya, Tomás Pizá, Marta Pujades, Olimpia Velasco, Marcelo Viquez i Nicholas Woods. Algunes, com la de l'artista Albert Pinya, han estat creada per a l'exposició.
Al mateix espai hi conflueixen obres pictòriques, una escultura, instal·lacions, performances i vídeos. Llenguatges diversos per a mirades molt particulars que es miren i dialoguen vers el concepte de realitat a través de temàtiques com la perspectiva de gènere, el sistema de l'art, l'entorn urbà i els conflictes del nou mil·lenni.
"Els artistes agafen la realitat i la transformen amb el seu llenguatge", ha expressat Biel Amer, comissari de l'exposició –per encàrrec del Museu–, juntament amb Soad Houman i Catalina Joy. Amer ha explicat que, si bé l'exposició "no és una reivindicació" del nou realisme, sí que els artistes participants beuen d'aquesta herència i "és curiosa l'amplificació de l'eco realista cinquanta anys després i amb artistes nascuts traspassada la dècada dels canvis dels 60".
Uns anys, els seixanta, en què el 'Nouveau réalisme' va irrompre per combatre des de l'art la banalització, l'humà entregat al consumisme desmesurat, "l'opulència econòmica dels països desenvolupats", apunta Amer. La distribució, per ell, ha estat el més complicat. "Curiosament, totes les obres que giren entorn del gènere estan juntes", apunta. Després hi ha les creacions que tenen a veure amb problemàtiques socials, com la de l'artista Joan Morey sobre la sida; o el joc de presència i absència, amb els retrats de Marta Pujades i l'habitació d'Irene Andrés, buida a la vista i plena per a l'oïda.
I així, fins a catorze realitats subjectives fetes art. La mostra es podrà visitar del 20 de setembre fins al 12 de gener de 2020 i la inauguració serà aquest divendres en el marc de la programació de la Nit de l'Art 2019.