El Centre Internacional de Fotografia Toni Catany comença a sortir de la terra

A final d’enguany es preveu tenir aixecada l’estructura, i el primer de juny de 2021, les obres acabades

Francina Armengol visita el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany.
Cristina Ros
16/10/2020
3 min

Palma“Aquesta obra neix d’un somni”, ha dit la presidenta Francina Armengol durant la visita que ha fet aquest divendres migdia a les obres del nou Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC), a Llucmajor, al mateix lloc on va néixer el fotògraf. “Els arquitectes som constructors de somnis. No sempre passa, però quan passa, com és el cas de poder construir els espais del somni de Toni Catany, la nostra feina és molt gratificant”, ha confessat l’autor del projecte, Josep Lluís Mateo. La visita dels màxims responsables del Govern i de l’Ajuntament de Llucmajor s’ha d’entendre com un suport institucional a un projecte, el del CIFTC, que, com ha reconegut Armengol, va començar el 2009, quan ella presidia el Consell de Mallorca, i que comença a veure la llum.

“El compromís ja no té marxa enrere”, ha afirmat la consellera Pilar Costa. I han posat data per a la materialització: es preveu que a final d’enguany estigui aixecada l’estructura, i el primer de juny de 2021, les obres de la nova infraestructura cultural estiguin acabades i només hi manquin els detalls de l’equipament necessaris per al seu funcionament.

Avui, l’espai que ha d’ocupar el CIFTC ja no és només un forat i unes façanes, les de les velles cases familiars dels fotògrafs Toni Catany i Tomàs Monserrat. El centre comença a sortir de la terra. Els fonaments estan pràcticament acabats i se’n comencen a aixecar els pilars i alguns murs de càrrega. Les obres, que tenen un cost de 2,5 milions d’euros, finançats amb fons del Ministeri de Turisme i després de diverses pròrrogues per l’endarreriment que ha patit el projecte, tenen com a objectiu -com s’ha remarcat durant la visita- fer un edifici que “té molt a veure amb la història i les tipologies locals, però també amb la contemporaneïtat per la configuració dels espais i les condicions que ha de tenir un museu a l’actualitat”, ha declarat l’arquitecte Josep Lluís Mateo.

Respecte del projecte, Francina Armengol ha destacat també la integració en el context de Llucmajor, la utilització de materials locals en la construcció de l’edifici i el fet que “donarà rellevància al llenguatge de la fotografia, farà una tasca educativa important i serà un centre viu i de suport als artistes i a tota la comunitat, com volia Toni Catany, a qui mai no agrairem prou la generositat”.

Per part seva, el president de la Fundació Toni Catany, Miquel Bezares, ha subratllat que “tot i la complexitat que ha tingut aquest projecte, que lidera el Govern, ara el veim avançar segons la voluntat de Toni Catany. Ara ja confiam poder inaugurar el Centre Internacional de Fotografia tan prest com sigui possible”. Bezares ha confirmat que, amb el Govern, “s’ha de treballar en altres temes”, amb referència a aclarir el model per a la futura gestió del CIFTC, una decisió que encara està pendent.

El carrer, amb el nom del fotògraf

La visita d’aquest divendres s’ha fet des del carrer en el qual hi haurà l’entrada al CIFTC. Des d’aquesta mateixa setmana, aquest carrer, que fins ara es deia Cardenal Rosell, ja du el nom del fotògraf Toni Catany. L’Ajuntament ha situat les noves plaques als caps de cantó. És un reconeixement més del Consistori a l’artista llucmajorer de reconeixement internacional. A peu de l’obra, el batle, Éric Jareño, ha confirmat, una vegada més, el compromís municipal amb el nou centre de fotografia: “Des de Llucmajor, continuam apostant per aquest projecte. Així es demostra amb l’organització periòdica d’exposicions, juntament amb la Fundació Toni Catany, al claustre de Sant Bonaventura, com la que fins al febrer s’hi pot veure de la fotografia de Carla van de Puttelaar”.

stats