Cultura11/09/2019

El Ciclop mira cap al Quebec

La quarta edició del Festival de Teatre Visual de Sineu durà tres espectacles de la regió canadenca, capdavantera en l'escena internacional del circ contemporani

E. N.
i E. N.

PalmaEl Festival de Teatre Visual de Sineu fa per primera vegada el salt a l'altra banda de l'Atlàntic i posa el focus al Quebec. Són tres les propostes que provenen d'aquesta regió canadenca, mentre que la desena restant són creacions provinents de les Balears. A més, hi haurà un espectacle 'work in progress', de la companyia catalana Pep Aymerich, en col·laboració amb el Festival IF de Barcelona, i un taller de creació coreogràfica a càrrec del brasiler Àlex Guerra, en col·laboració amb l'espai Hort-Art de València.

El Quebec, al capdavant de les arts escèniques

La regió canadenca del Quebec és capdavantera en l'escena internacional, i el seu territori és seu dels millors projectes de circ contemporani, com ara el Cirque du Soleil o Les 7 Doigts de la Main. Precisament del Cirque du Soleil prové Claudel Doucet, cocreadora, juntament amb Cooper Lee Smith, de la peça de petit format 'Se Prendre', una proposta única de “circ de proximitat” que es podrà veure en una casa particular de Sineu.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Martin Messier és un dels exponents del millor art digital que s'està fent actualment a Amèrica. Convidat habitual de festivals com el Mutek i el Sónar, el canadenc oferirà al C.IN.E. el concert-performança 'Field', que vol fer percebre al públic els senyals, radiofreqüències i corrents electromagnètiques que transiten permanentment en l'entorn.

Cargando
No hay anuncios

Una de les altres companyies convidades és Maribé – Sors de ce Corps, apadrinada pel prestigiós centre Circuit Est de Mont-real. La directora i creadora principal, Marie Béland, presentarà la seva feina durant el Ciclop després de quinze dies de residència al C.IN.E..

'Made in' Balears: Dos 'work in progress' i els espectacles familiars

Un dels objectius principals del Ciclop és fer visible la feina que es fa al centre de creació C.IN.E. Sineu, així com apropar al públic els processos creatius. És per això que enguany es programen quatre 'work in progress', dos dels quals estan protagonitzats per companyies balears: Migrants presentarà 'VPO', la seva segona producció, mentre que la Mov-i-ments mostrarà la feina feta durant els darrers dos anys per al seu primer duet 'ZOOM'. Pel que fa els espectacles familiars, hi haurà a la carpa del Circ Bover 'Insomni', del clown afincat a Menorca Dudu Arnalot, i 'Fràgil', de la companyia eivissenca Clownidoscopio.

Cargando
No hay anuncios

Quant a la vessant social i comunitària del projecte, en continua sent un pilar important. Ciclop s'endinsa en la realitat social local amb el projecte de teatre comunitari 'Cuit i cru', un experiment que enguany pren la forma de sopar-espectacle i que es convertirà en una reflexió dramatitzada sobre la societat actual protagonitzada per sineuers i sineueres.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, 'Crotch', de la companyia Baal –dirigida per Catalina Carrasco–, és un espectacle reivindicatiu, que parla de violència sexual, desigualtat i de diferents formes d'identitat sexual. Dona veu al col·lectiu LGTBI, que conta les seves experiències en escena. Es podrà veure al C.IN.E. la nit de dissabte 14.

Després de les bones experiències recollides l'any passat, es torna a programar La Nit Canalla, un projecte inspirat en La Nit Més Llarga del Centre Cívic Parc Sandaru (Barcelona) on un grup de joves de 15 a 25 anys crearà una peça durant la nit del 14 al 15 de setembre, que es presentarà al públic el migdia de dia 15. Enguany, a més, s'hi incorporaran alguns joves tutelats per la Fundació Aldaba residents a la Llar del Raiguer d'Inca.

Cargando
No hay anuncios

A més, es tornaran a fer altres propostes populars d'èxit com el ja clàssic correfoc dels Dimonis de la Cova des Fossar, que tancarà la jornada de dissabte 14 de setembre. Ciclop 2019 està organitzat pel Centre d'Investigació Escènica (C.IN.E.) i l'Ajuntament de Sineu, i té el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, el Consell de Mallorca i l'Ambaixada de Canadà. Hi col·laboren el Circ Bover, l'Espai Sant Marc, Cerveses Món, Pa Nord i Laccao.