Llibertat d'expressió

El cineasta iranià Jafar Panahi, en vaga de fam a la presó

El director de 'Taxi Teheran' està empresonat a l'Iran per haver denunciat la detenció de dos cineastes

1 min
Jafar Panahi amb l'Os d'Or que va guanyar al Festival de Cinema de Berlín.

Barcelona"Rebutjo menjar o beure qualsevol aliment i medicines fins que sigui alliberat. Em quedaré en aquest estat fins que el meu cos, potser sense vida, sigui alliberat de la presó", ha escrit el cineasta iranià Jafar Panahi en una carta publicada per la seva família a les xarxes socials. Panahi, que ha començat una vaga de fam per denunciar el seu empresonament, defineix l'arrest com "un segrest" i considera que el tractament que rep de la justícia iraniana i de les forces de seguretat és "il·legal i inhumà".

Panahi, director de pel·lícules com Taxi Teheran (2015), Os d'Or al Festival de Berlín, i El cercle (2000), Lleó d'Or a Venècia, va ser arrestat al juliol després de criticar la detenció, per part de les autoritats iranianes, dels cineastes Mohammad Rasoulof (també Os d'Or a Berlín, per La vida dels altres; 2020) i Mostafa Aleahmad. Tots tres havien signat el 29 de maig del 2022 un manifest titulat Deposa les armes, arran de l'ensorrament d'un edifici a Abadan en què van morir 43 persones. Les protestes posteriors van ser reprimides per l'exèrcit. El manifest denunciava la corrupció del govern i demanava que s'aturés l'opressió causada per unitats militars.

"Com tanta altra gent a l'Iran, avui no tinc altra opció que protestar pel comportament inhumà amb la meva possessió més preuada", ha dit Panahi. L'empresonament dels tres cineastes s'inscriu en un context repressiu més ampli, especialment violent des de l'assassinat de Mahsa Amini, el 16 de setembre de l'any passat, a mans de l'anomenada Policia Moral, per dur "mal col·locat" el hijab.

stats