Cinema

El cineasta Mohammad Rasoulof fuig de l'Iran després de ser condemnat a fuetades i vuit anys de presó

El director estrenarà la seva nova pel·lícula la setmana que ve al Festival de Canes

El director iranià Mohammad Rasoulof en una imatge d'arxiu
13/05/2024
2 min
Regala aquest article

Enviat especial al Festival de CanesEl director iranià Mohammad Rasoulof, que havia estat condemnat per les autoritats del seu país a vuit anys de presó, ha fugit del país sense el permís de les autoritats i ha arribat a Europa "fa uns dies", segons ha fet públic aquest dilluns a través d'un comunicat. Rasoulof té una pel·lícula seleccionada al Festival de Canes que comença aquest dimarts: The seed of the sacred fig es projectarà a la competició el 24 de maig, un dia abans de la cloenda del festival. A més dels vuit anys de presó, la condemna al cineasta incloïa fuetades i la confiscació de les seves propietats pel delicte de "col·lusió amb la intenció de cometre crims contra la seguretat del país".

Rasoulof és un dels cineastes iranians amb més projecció internacional dels últims anys. El 2020 va guanyar l'Ós d'Or de la Berlinale per La vida dels altres,un punyent al·legat contra la pena de mort que va dirigir en condicions de semiclandestinitat a causa de la prohibició de fer cinema imposada per la justícia iraniana. De fet, Rasoulof no va poder recollir l'Ós d'Or a Berlín, ja que les autoritats van retirar-li el passaport el 2017. Dos anys després, el director va ser detingut per protestar contra la violència policial al seu país juntament amb altres activistes. Poc abans, arran d'una violenta repressió del govern, Rasoulof i fins a 70 professionals del cinema havien signat un manifest en què demanaven la retirada de les armes de les forces de seguretat.

"Fa aproximadament un mes, els meus advocats em van informar que la meva sentència de vuit anys de presó havia estat confirmada al tribunal d'apel·lació i que s'implementaria al cap de poc temps. Com que també s'havia de fer públic aviat que he rodat una nova pel·lícula, sabia que als vuit anys de presó s'hi afegiria una nova condemna", diu el comunicat de Rasoulof, obligat a escollir "entre presó o sortir de l'Iran". Al final va guanyar, "amb gran tristesa", l'opció de l'exili. En un vídeo que ha penjat a Instagram, el cineasta mostra els paisatges de muntanya que va recórrer durant la seva fugida. El text que acompanya el vídeo explica que l'any passat va intentar recuperar el passaport i que van assegurar-li que no tenia dret a tenir-ne un.

En el comunicat, Rasoulof es declara "resident de l'Iran cultural", una terra "sense fronteres construïda per milions d'iranians", i carrega contra la "injusta sentència" que l'obliga a exiliar-se, "una de tantes decisions cruels del sistema judicial iranià". També reclama que la comunitat internacional del cinema garanteixi "un suport efectiu als directors" del seu país, argumentant que "la llibertat d'expressió s'ha de defensar clarament". El cineasta ha rebut aquest dilluns el suport del director del Festival de Canes, Thierry Frémaux, que ha elogiat "el combat i el compromís" de Rasoulof i ha avançat que la seva pel·lícula mostra com el règim iranià "s'introdueix de manera insidiosa en les famílies".

stats