Cinema per escalar el món i arribar al cel
La mostra presenta un programa ple d’inquietuds i coherència
PalmaAquesta setmana comença la 9a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma, que s’estendrà al llarg del mes de març amb vuit sessions a les quals es podran veure de manera gratuïta deu projeccions en pantalla gran relacionades amb la muntanya, la natura i la relació d’aquestes amb l’ésser humà. Les jornades es completen amb la presentació de l’obra Llibres i literatura de muntanya de l’escriptor Miquel Rayó, diverses conferències i l’exposició fotogràfica Everest 1921.
D’aquesta manera, la mostra transcendeix la qüestió esportiva per escometre temes transversals com ara les disciplines culturals abordades -cinema, fotografia i literatura- i assumptes com la sensibilització social cap a l’ecologisme, la sostenibilitat, el respecte al medi ambient o el feminisme.
Els films, de durades, estils i procedències molt diferents, es projectaran al teatre Principal, al Club Diario de Mallorca i al Teatre Municipal Catalina Valls. Malgrat que és una mostra internacional del subgènere, els coordinadors, Ferran Tolosa i Bartomeu Tomàs, posen una atenció especial a les produccions i expedicions baleàriques. Així, entre d’altres, enguany es podran visionar dues pel·lícules mallorquines, una menorquina i una catalana.
A Nàufrags de l’evolució (2016), migmetratge del menorquí Toni Escandell, es narra la història de supervivència protagonitzada per dues espècies endèmiques de la nostra terra, la sargantana balear i la rapa mosquera. Mallorquins a Califòrnia (Benet Bohigas, 1997) se centra en l’ascens d’una altíssima paret de pedra duit a terme per escaladors de l’illa al parc de Yosemite. Els també mallorquins Cati Lladó i Tomeu Rubí són els responsables i protagonistes de Huayhuash (2016), un document audiovisual de l’expedició d’aquesta parella d’alpinistes a la serralada que dona nom al film, ubicada als Andes peruans, així com el testimoni directe de la seva ascensió a l’emblemàtic Artesonraju, la muntanya icona de la productora Paramount Pictures. El documental català Encordades (Gerard Montero, 2011) retrata la dona alpinista i escaladora a través de la particular visió de diferents figures d’aquest àmbit; durant molt de temps, aquesta branca de l’esport i les expedicions geogràfiques han estat completament vedades a les dones, per la qual cosa, en aquest cas, s’aborda una doble lluita: la desplegada per aconseguir l’objectiu geogràfic marcat i l’encaminada a eliminar estereotips i barreres amb la finalitat de conquerir un terreny monopolitzat inicialment per homes. Aquesta darrera projecció s’emmarca en el programa d’actes relacionats amb el Dia internacional de la dona.
Durant el temps destinat a presentacions i ponències que acompanyarà les diverses sessions cinematogràfiques, hi intervindran diverses figures del món dels esports de muntanya, com ara l’ínclit Sebastián Álvaro, director del mític programa televisiu no exent de polèmica ‘Al filo de lo imposible’, i esportistes i cineastes mallorquins com ara la corredora de muntanya pollencina Àngels Llobera.
La Mostra de Cinema de Muntanya es creà fa nou anys.
Al llarg dels nou anys de trajectòria de la més que consolidada Mostra de Cinema de Muntanya de Palma, s’han projectat 75 pel·lícules, visionades per més de 12.000 expectadors. Bartomeu Tomàs explica que tenir un públic fidel no és un obstacle per mirar de superar-se cada any i oferir un programa que eviti l’estancament i la redundància i propiciï l’obertura de la iniciativa a nous espectadors, igual que l’escalador no es conforma assolint el punt en què es visualitza el cim de la muntanya, sinó que es proposa ascendir fins al cim mateix; cal no convertir-se en testimoni dels límits des del món, sinó atalaiar-lo des dels seus mateixos confins.