CERTAMEN

El cinema balear duplica el seu pes a l’Atlàntida Film Fest

El festival que promou Filmin tindrà lloc del dia 1 al 7 de juliol a Palma

El cinema balear duplica el seu pes a l’Atlàntida Film Fest
Elena Navarro
29/03/2019
4 min
Regala aquest article

PalmaDiuen les llegendes que Atlàntida és un continent perdut, enfonsat. I és d’aquesta història d’on Filmin va prendre el nom per al seu festival de cinema online, que precisament va néixer amb la voluntat de donar a conèixer pel·lícules internacionals que no tenien lloc a la majoria de sales i reflexionar sobre el seu propi bocí de terra: Europa. Ahir es va presentar al museu Es Baluard un avançament del que serà la novena edició de la cita -la quarta amb seu a Mallorca-, que tindrà lloc de l’1 al 7 de juliol a Palma.

“Sentim que en aquests quatre anys es venç una etapa”, va afirmar Jaume Ripoll, el director d’una de les cites cinematogràfiques més importants de Palma, completament gratuïta. “Vàrem començar quan el Brexit va tirar endavant i d’aquí a unes setmanes sabrem què passa amb ell. Vàrem començar amb l’extrema dreta per Europa i actualment no sabem què passarà amb l’extrema dreta a Espanya”, va exposar Ripoll. “Els temes de què parlàvem en el festival fa quatre anys continuen vigents i, per tant, el festival continuarà parlant dels mateixos temes: política, el comportament europeu i memòria històrica, una cosa que alguns volen esborrar i que nosaltres lluitarem per continuar recordant amb negreta i amb doble subratllat si cal”, conclogué.

En aquesta línia reflexiva cap a Europa -el continent d’on provenen totes les propostes del festival- ha estat dissenyat el cartell per l’artista canari resident a les Illes Nauzet Mayor. “Hem escollit aquesta escultura que no acaba d’encaixar, com la realitat europea que ens rodeja avui dia”, va precisar Ripoll. Una de les novetats d’enguany és la incorporació de Can Balaguer i Can Oleo com a espais de projecció, que se sumen al castell de Bellver, el CineCiutat, Es Baluard i l’antiga presó de Palma.

Soleá Morente n’obre el teló

Quant al vessant musical, el festival continua apostant per grups emergents. Soleá Morente inaugrarà la cita al castell de Bellver dia 2 de juliol en la seva primera actuació a Mallorca, juntament amb la projecció d’una pel·lícula que encara està per concretar. Soleá és filla del cantaor flamenc Enrique Morente i autora d’un dels discs més aclamats per la crítica l’any passat: Ole Lorelei. L’artista s’endinsa en els nous camins del flamenc amb un estil que recorre des del funk al R&B dels anys 70, amb una fusió de trap amb soleá.

També en el marc de l’Atlàntida Film Fest vindran per primera vegada a l’illa Soledad Vélez, cantant xilena establerta a València, amb experiència en els festivals més importants a escala estatal, com el FIB i el Primavera Sound, que hi presentarà el seu darrer disc, Nuevas épocas. Completen el bloc musical Monterossa, Meneo i els artistes balears Lava Fizz, Miquel Serra, Júlia Colom i Jordi Maranges, tots quatre amb espectacles que estrenaran en aquest certamen.

D’entre els films que es varen donar a conèixer ahir, destaca Brecht, un biopic sobre l’escriptor Bertold Brecht dirigit per Heinrich Breloer que s’estrenarà per primer cop a Espanya. També com a estrena es projectaran Vull el sol (França, 2019), una road movie dirigida per Gilles Perret i François Ruffin que aborda la França de les Armilles Grogues; Ojos Negros (Espanya, 2019), de Marta Lallana i Ivet Castelo, gran triomfadora del Festival de Màlaga, i Staff Only, el segon llargmetratge de Neus Ballús.

Major presència balear

Les produccions balears es consoliden en el festival i enguany hi ha dues vegades més films que l’edició anterior. Miguel Eek, que ja va inaugurar l’Atlàntida 2017 amb Vida i mort d’un arquitecte, torna a formar part del cartell amb Ciutat dels Morts, un documental que reflexiona sobre la mort a través de les històries de treballadors del cementeri i tanatori de Palma i les relacions entre ells.

Entre els altres films confirmats, hi ha la guanyadora del Festival In-Edit 2018, Els ulls no s’aturen de créixer, de Javier García Lerín, centrada en el cantautor Miquel Serra; Rambova, de Georgina Sas i Cesc Mulet, un documental sobre la vida de la ballarina i dissenyadora Natacha Rambova, coneguda com la dona que va crear el mite de Rodolfo Valentino, i Moonface, una dona en guerra, un documental dirigit per Xavi Herrero que relata la vida professional de la corresponsal de guerra, artista i escriptora Christine Spengler, que assistirà a la presentació de la pel·lícula a Palma.

Mallorca Talents Lab i CineBase

Amb la voluntat de donar suport al talent creatiu balear i de la resta de l’Estat, l’Atlàntida organitza per segon any consecutiu el Mallorca Talents Lab, quatre dies de formació per a guionistes joves de la mà de vuit professionals de la indústria cinematogràfica. Entre ells, hi haurà Miguel Miguel Malchaski, guionista de pel·lícules com Billy Elliot i Million Dollar Baby ; Enrique López Lavigne, productor i director d’Apache Films, i María Zamora, productora d’ Estiu 1993. El millor projecte s’endurà un premi de 1.000 €.

Pel que fa a l’àmbit educatiu, el festival repeteix conveni amb l’ESCAC (Escola de Cinema i Audiovisual de Catalunya) amb el CineBase, un monogràfic per a professors d’Ensenyament Secundari dedicat a ensenyar tècniques narratives per tal d’introduir la tècnica audiovisual a les aules.

stats