Circaire
Cultura04/05/2024

Tià Jordà: "Circaire és un festival únic"

Director de Circaire

PalmaAlcúdia acull a partir d'aquest divendres i fins diumenge, 5 de maig, la novena edició del festival Circaire. L'esdeveniment més important de circ fet a Mallorca inclou un total de 26 funcions i espectacles, amb companyies locals, estatals i internacionals. Entre els artistes, hi participaran Wes Peden, considerats els "millors malabaristes del món", amb l'espectacle Rollercoaster. L'esdeveniment també tindrà la participació de dues companyies belgues i del grup La Córcoles, considerada la millor funambulista de l'Estat. Entre els espectacles que s'hi ofereixen, els assistents podran trobar-ne molts de gratuïts i d'altres a un preu al voltant dels 10 euros. En parlam amb el director de Circaire, Tià Jordà, un dels històrics del circ a les Balears.

Considerau que aquesta novena edició suposa una consolidació del festival?

— Diríem que el festival es va consolidar fa uns parells d'anys, durant la cinquena edició. Va ser llavors quan vàrem notar un augment de públic molt considerable, ja que, malgrat que des de la primera edició ja hi va assistir molta gent, va ser al voltant del 2019 quan s'hi va notar un gran creixement. En tot cas, qui ha fet que es consolidi el festival ha estat el públic que, així com han passat els anys, no ha aturat de créixer fins al punt que la passada edició varen passar-hi durant tres dies més de 20.000 persones. Tot plegat ha fet que cada any puguem fer una programació de més qualitat.

Cargando
No hay anuncios

Quins tipus d'espectacles hi podran trobar els assistents?

— La tipologia de les actuacions va una mica en sintonia amb la filosofia per la qual va néixer Circaire, que és dur a Mallorca una mostra de les principals tendències del circ actual, que vindria a ser el circ contemporani. Això és així no perquè vulguem discriminar un altre tipus de públic, sinó que volem fer una programació d'aquest tipus de circ apte per a qualsevol persona, independentment de l'edat o de la seva afinitat per consumir cultura o espectacles de circ. Per això, feim un esforç perquè la gran majoria d'espectacles siguin per al públic en general. No és una tasca fàcil destriar, perquè ara mateix el circ és un art escènic que s'ha obert molt i hi ha moltíssimes propostes.

Cargando
No hay anuncios

De les més de vint funcions, en destacaríeu cap?

— És complicat triar, però destacaria Wes Peden, perquè és un malabarista que hem tardat tres anys a dur-lo, perquè és un artista reconegut a escala mundial i té una agenda immensa. I el fet de tenir-lo enguany al cartell ens fa molta il·lusió, ja que és considerat com el malabarista més reconegut mundialment. El seu mèrit diria que és haver reinventat l'art dels malabars i ha definit un nou estil. Un altre que faria valdre és Nuye, que és l'espectacle de la companyia Eia que va guanyar el premi Maig al millor espectacle el 2017. Es tracta d'un espectacle de set o vuit acròbates en escena i destaca per la seva immensitat. També nomenaria el grup La Córcoles, que actualment és la millor funambulista de l'estat espanyol i, finalment, en destacaria els dos espectacles belgues.

Cargando
No hay anuncios

A qui va dirigit el festival?

— Volem arribar al públic de Mallorca en general, on anys enrere no hi havia gaire cultura ni tradició de circ. A Mallorca coneixíem el circ tradicional i poca cosa més, això actualment ha canviat moltíssim gràcies a Circ Bover però també a totes aquestes companyies i artistes que s'han professionalitzat i que han anat creant els seus propis projectes. És precisament aquest l'objectiu pel qual vàrem crear Circaire, per educar d'alguna manera el públic amb una mostra de totes aquestes tendències de circ que estan en auge.

Cargando
No hay anuncios

Us plantejau estendre el festival a altres indrets?

— Actualment no tenim pensat fer més festivals ni rèpliques de Circaire, perquè pensam que és únic; però sí que tenim pensat programar un festival enfocat al circ infantil i juvenil. Aquest seria un festival diferent, amb un plantejament de més col·laboració, en el qual els infants puguin participar activament i el puguin crear. La idea és que els al·lots puguin entendre el món al qual convivim i alhora que aportin el seu granet d'arena fent noves propostes de futur. Fa uns anys que hi estam treballant i a hores d'ara ja hi ha un ajuntament que hi està interessat, així que l'any que ve és possible que puguem presentar-lo.

Cargando
No hay anuncios

Considerau que el circ balear té algun tret característic?

— Crec que no. Així com a Andalusia sí que hi ha uns trets que són bastant semblants, a les Balears diria que no. I en certa manera crec que és més positiu que negatiu, ja que el fet que el circ aquí sigui més nou, fa que també sigui més plural i divers. De fet, Circ Bover té 19 anys, però en aquella època gairebé ningú feia circ en l'àmbit professional; en canvi, aquests darrers quinze anys han nascut moltes companyies, però cada una treballa d'una manera diferent, té un llenguatge diferent i, en general, diria que el circ balear té molta varietat. Per exemple, si parlam de Guillem Vizcaíno que està triomfant amb els seus espectacles amb baldufes, no té res a veure amb el que fa Circ Bover o, per exemple, Marilen Ribot, qui presenta el seu espectacle aquest divendres; també té una manera de fer diferent, entre altres models.