Arts escèniques

Què passa entre bastidors al Cirque du Soleil?

La companyia s'ha instal·lat al Palau Sant Jordi i ha muntat en un dia la infraestructura de 'Corteo', que s'estrena aquest dijous

El Cirque du Soleil assajant al Palau Sant Jordi.
3 min
Regala aquest article

BarcelonaLa màgia del Cirque du Soleil és fer acrobàcies en llits voladors a deu metres d'alçada, però també és buidar 27 camions, muntar un llarguíssim escenari a dues bandes i rentar més de 2.500 peces de roba en menys de 24 hores. La companyia canadenca va instal·lar-se dimarts al Palau Sant Jordi de Barcelona i, en només un dia, ja té tota la infraestructura a punt per posar en marxa Corteo, que s'estrena aquest mateix dijous. La vida d'artistes i tècnics és nòmada i frenètica: fa quatre dies combatien l'aire gèlid d'Alemanya, però avui celebren el sol mediterrani que els ha donat la benvinguda a la capital catalana, on s'estaran fins al 6 d'abril. Durant tot el dia, la companyia s'ha dedicat a revisar la seguretat dels mecanismes per al xou i a repassar els números abans de la funció, on representen el comiat fantàstic d'un pallasso vetllat per amics i familiars.

"Tenim un cantant català", repeteixen els diferents membres del Cirque du Soleil que acompanyen la premsa entre bastidors de l'espectacle. Es refereixen a David Repullés, que interpreta un dels amics del pallasso protagonista i que, per primera vegada, actuarà a casa amb la companyia canadenca. Mentre acròbates, malabaristes i trapezistes s'entrenen al petit gimnàs de darrere de l'escenari, Repullés ha decidit passar el matí de l'estrena amb la família. "És el seu dia especial, com si fos el seu aniversari", explica el director d'administració de Corteo, Francisco Nava.

Assajos de 'Corteo', del Cirque du Soleil, al Palau Sant Jordi.

Captar l'atenció de tots els espectadors

A diferència d'altres xous que han passat per Barcelona els últims anys —com la nova Alegriai Luzia—, Corteo no és un espectacle de carpa, sinó d'estadi. "Va néixer en una carpa i després es va transformar en un muntatge més gran. Normalment, els xous de carpa són més íntims, amb uns 2.500 espectadors. Aquí, en canvi, hi ha 3.677 localitats", assenyala Nava. Els números i l'escenografia també són més grans i espectaculars amb la intenció de captar l'atenció de tot el públic, segui a la primera o a l'última fila.

A l'escenari, una immensa cortina a banda i banda emmarca les giravoltes i les tombarelles a l'aire d'un grup d'acròbates. Assagen vestits d'esport i amb les cordes de seguretat, tot i que a les nits actuaran vestits d'època i sense les proteccions, més enllà d'una xarxa per evitar accidents. "Hi ha un joc entre el present i el passat que es representa a través d'objectes antics i altres de nous. Això és molt especial i dona a l'espectacle un toc fellinià", assenyala la tècnica de props Julia Aphalo, que afegeix que Corteo fa molts anys que volta pel món i això facilita que es pugui traslladar d'un lloc a un altre amb facilitat, malgrat les dimensions del muntatge. "Tot està calculat a la perfecció. Movem molt de volum, però cada peça està pensada perquè tot sigui accessible i senzill de col·locar", afegeix Aphalo.

L'equip del Cirque du Soleil està avesat a canviar de país i a assolir fites maratonianes. Cada nit, després de la funció, l'equip de vestuari s'encarrega de rentar totes les peces i d'assecar-les. Ho fan amb les sis rentadores i les quatre assecadores que els acompanyen sempre. Després de Barcelona se n'aniran a Lisboa, on l'espectacle complirà 20 anys de vida. I, de cara als pròxims mesos, ja preparen l'aterratge a Austràlia. "Corteo és un espectacle que fascina i pel qual no passen els anys", conclou Nava.

El Cirque du Soleil assajant 'Corteo' al Palau Sant Jordi.
Descansant en els assajos de 'Corteo' del Cirque du Soleil al Palau Sant Jordi.
stats