Clara Gorrias: la poètica connexió entre la mar i la fusió del jazz amb la cançó popular illenca

La presència femenina en l'oferta musical de l’Alternatilla Jazz és sempre potent, també el seu suport a la nova generació de joves músics amb talent

Imatge de Clara Gorrias durant el concert
Alternatilla
28/11/2019
2 min

PalmaElegant i molt comunicativa en tot moment amb el públic, va començar el concert donant les gràcies a tots els assistents i presentant als músics que l'acompanyaven: Toni Saigi al piano, el contrabaixista Marc Cuevas i Andreu Moreno a la bateria. Després de la introducció, una emocionant interpretació a capel·la de la cançó tradicional eivissenca 'Sa serena cau menuda' va demostrar des del principi els seus dots vocals.

Malgrat la seva joventut, 25 anys, sobre l'escenari de la Casa del Poble vàrem veure una Clara Gorrias amb les coses molt clares. I és que ja són més de deu anys de carrera, primer formant-se (flauta travessera, cant i dansa) i actualment tant des de la seva labor de docent al Taller de Músics (Barcelona) com exercint d'intèrpret en directe.

Aquest concert formava part de la gira de presentació del seu debut discogràfic, 'La mar fa riure i fa plorar', amb un repertori que ens sorprèn per la seva personal fusió de cançó popular de les Illes en clau de jazz i en el qual s'aventura també amb temes de composició pròpia.

El jazz sempre està obert a la fusió, però no ha tingut gaire contacte amb la música d'arrel de les Illes. Gorrias, això no obstant, ens ha demostrat que el jazz també pot casar amb aquestes cançons dels padrins, de la nostra tradició. I ho ha fet cantant, sobretot, a la mar. La mar, omnipresent, com a contínua referència vital i font d'inspiració per a aquesta menorquina que amb la seva cerca personal ha volgut descobrir la poesia de la mar, des del cor, fusionant els batecs de la cançó d'arrel i del jazz. La mar que, com el jazz, embolica i conjumina, amb bellesa i harmonia.

El concert va estar ple d'emotivitat, gaudírem d'una deliciosa sonoritat i també de moments d'invitació al ball, com la seva revisió del fandango menorquí 'L'amo de Son Carbassa'". L'última cançó, 'Flors de baladre', popular eivissenca, la va dedicar a la seva mare.

Clara Gorrias ens va obrir la porta a les seves emocions, aprofundint en les seves arrels, amb dolçor, sensualitat, intensitat i un cert atreviment. El futur és d'ella.

Demà, divendres 29 de novembre, el Teatre Xesc Forteza de Palma rebrà l'artista Maria João. És una cantant dinàmica, però d’improvisacions incisives. Vinculada a les arrels africanes a través de la seva mare (originària de Moçambic), té una facilitat natural cap a les complexitats rítmiques i una extraordinària inventiva a l’hora d’improvisar.

stats