El líder de l'Iran carrega contra 'El francotirador' de Clint Eastwood
"La pel·lícula de Hollywood anima un jove cristià, o no musulmà, a assetjar i ofendre els musulmans", ha assegurat l'aiatol·là Ali Khamenei
Barcelona'El francotirador' de Clint Eastwood –que arriba als cinemes aquest divendres– ha estat durament criticada per l'aiatol·là Ali Khamenei, líder suprem de l'Iran, que veu en la cinta protagonitzada per Bradley Cooper una forma d'encoratjar nous atacs contra els musulmans. "La pel·lícula de Hollywood anima un jove cristià, o no musulmà, a assetjar i ofendre els musulmans", ha assegurat l'aiatol·là Ali Khamenei al diari estatal 'Iran Farsi'. No obstant això, segons apunta el mateix diari i recull el portal Deadline, el líder iranià havia dit fa tres setmanes al Parlament que no havia vist la pel·lícula que protagonitza Bradley Cooper.
Èxit al món àrab
La pel·lícula relata la vida real de Chris Kyle, el franctirador més letal dels Estats Units. Des del dia de la seva estrena, el 25 de desembre del 2014, aquesta pel·lícula ha acumulat 263 milions d'euros en taquilla. I potser sorprenentment també ha estat un èxit comercial al món àrab, on uns 300.000 espectadors han anat al cinema des de la seva estrena el 22 de gener.
A l'Iraq, lloc en el qual es desenvolupa gran part de la pel·lícula, s'han venut unes 7.000 entrades, encara que la seva projecció ha arribat a estar vetada a Bagdad.
Una pel·lícula polèmica
Michelle Obama va ser una de les cares conegudes que va decidir sumar-se a la polèmica que ha suscitat la nova pel·lícula d'Eastwood. El primer que en va parlar va ser el cineasta Michael Moore, que va sentenciar a Twitter que "els franctiradors no són herois". A més, va lamentar que Clint Eastwood confongués la guerra del Vietnam amb la de l'Iraq, perquè al film els soldats nord-americans es refereixen als iraquians erròniament com a "salvatges".
Seth Rogen, protagonista i director de la controvertida 'The Interview', va recollir el testimoni i va afirmar que la pel·lícula li havia recordat a una escena de 'Maleïts malparits', de Tarantino, en la qual es projecta una pel·lícula de propaganda nazi.
Pocs dies després va entrar en joc Sarah Palin. L'exgovernadora d'Alaska els va respondre enaltint la pel·lícula i els militars nord-americans. "Esquerrans de Hollywood: mentre acaricieu trofeus de plàstic brillant que us intercanvieu els uns amb els altres escopiu a les tombes dels combatents per la llibertat que us permeten fer el que feu, només vull recordar-vos que la resta d'Amèrica sap que no serviríeu ni per netejar les botes de combat a Chris Kyle", va escriure al seu mur de Facebook.
Per la seva banda, Eastwood ha al·legat que les seves pel·lícules són "la declaració més forta contra la guerra", perquè exhibeixen les conseqüències que té per a un soldat i la seva família i el trastorn posttraumàtic que comporta. Una opinió que Michelle Obama sembla compartir.