Crònica
Cultura27/10/2021

Còctel, flaixos i glamur: una inauguració lluent de l'Evolution! per celebrar la primera dècada

L'equip de 'Pan de limón con semillas de amapola', juntament amb la directora francesa Susanne Lindon, ha estat el protagonista de la vetlada

Palma"Quant temps feia que no tenia una copa de vi en una mà i una croqueta en l'altra?", es demanava el director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà. Amb aquesta pregunta celebrava el còctel previ a la inauguració del festival de cinema internacional Evolution!, dirigit per Sandra Lipski. És la desena edició, així que el glamur està més que justificat; també les cares alegres, les retrobades, el xerrar distès i relaxat (malgrat les americanes, corbates i els vestits entallats). Aquest dimecres arrancava la programació cinematogràfica amb un còctel, estora vermella i projecció de Pan de limón con semillas de amapola, un film de Benito Zambrano, basat en la novel·la de Cristina Campos, i rodat, en part, a Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Croquetes, formatge, vi blanc, negre i rosat. I aigua, és clar. Polítics, càrrecs públics, actors i un excèrcit de treballadors i voluntaris de l'Evolution s'han trobat prop de les set del capvespre a la plaça Weyler i al bar del CaixaFòrum de Palma. Els protagonistes eren, clarament, els de l'equip de Pan de limón: les actrius Elia Galera, Eva Martín, Mariona Pagès i l'actor Tommy Schlesser; el director Benito Zambrana, i el compositor Joan Valent, que conversaven alegrement mentre els requerien els diferents mitjans de comunicació, entre els quals hi havia la cadena privada alemanya RTL Television. No obstant això, la presència de la jove directora francesa Suzanne Lindon –de només 21 anys–, que ha rebut durant la gala el guardó Evolutionary, ha sorprès i agradat a molts. La seva opera prima,Seize printemps, va formar part de la secció oficial del festival de Canes el 2020. El guardó gran del festival ha estat per a Wim Wenders, que no ha assistit a la gala (hi ha enviat el seu nebot).

Cargando
No hay anuncios

Estora vermella

Davall els esglaons de la costa del teatre, a una vorera del carrer de la Riera (quasi damunt la porta del teatre Principal), hi havia l'estora vermella. Aviat s'hi han acumulat les càmeres de televisió i els fotògrafs, que han esperat la desfilada de famosos. Ja ha passat en anteriors edicions del festival: en molts casos, personalitats convidades, especialment, però no només, alemanyes, passen per l'estora vermella i pocs dels que hi són en saben els noms. És quan les càmeres germàniques els graven que algú amolla: "Aquests deuen ser algú". Una mostra més que mallorquins i alemanys compartim poc més que territori.

Cargando
No hay anuncios

El conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la vicepresidenta del Consell, Bel Busquets; la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías; el conseller de Turisme, Andreu Serra; i la delegada de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, han figurat a la fotografia de família juntament amb l'equip de Pan de limón. La directora del festival donava les instruccions als polítics a l'hora de mirar els objectius que els apuntaven i els enlluernaven: "D'esquerra a dreta, d'esquerra a dreta", se sentia.

Quan tocaven les vuit encara hi havia gent desfilant, però les càmeres s'han començat a escampar per posar-se a lloc dins el teatre. L'aglomeració de gent davant el teatre, si bé ha durat poc, no deixava de ser perillosa. Al contrari del que passa quan hi ha curses esportives al nord de Mallorca, que tot són carreteres tancades, a Palma no s'ha tancat ni mitja hora el trànsit al carrer de la Riera. Busos, taxis, cotxes, motos i patinets havien de reduir la velocitat per no atropellar els despitats que travessaven lluny del pas de vianants.

Cargando
No hay anuncios

En buidar-se l'espai, només quedaven el periodista d'IB3 Televisió Josep Salmerón i el càmera Àlex Pascual. Aquest darrer, per cert, ha canviat per uns moments de funció. S'ha convertit en el fotògraf personal de tots aquells que passaven per davant el photocall i els feia gràcia fer-s'hi una foto. Clic, i perfecte per a l'Instagram.