Cultura22/05/2021

Isabel Coixet roda un documental sobre els abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida

'El sostre groc' recollirà els testimonis de les noies i el procés que han seguit els últims anys

BarcelonaEl 23 de maig del 2020, l'ARA va publicar un reportatge en què explicava els abusos sexuals que havien patit desenes d'alumnes de l'Aula de Teatre de Lleida –algunes menors d'edat– per part de dos professors durant més de dues dècades. Un any després d'aquell article, la cineasta Isabel Coixet prepara una pel·lícula documental que donarà veu als testimonis per reflectir el procés viscut des del moment de patir els abusos fins a l'hora de prendre la decisió de denunciar-ho a la justícia, explicar-ho al seu entorn més proper i fer-ho públic. El documental es titularà El sostre groc i es rodarà entre Lleida i Barcelona. "Quan vaig llegir l'article em va tocar d'una manera especial. Tenia ganes d'escoltar-les a elles i vaig pensar que mitjançant un documental se'n podria parlar més i aportar-hi una altra dimensió", explica Coixet, que l'any passat va ser guardonada amb el Premio Nacional de Cinematografía.

Cargando
No hay anuncios

La directora barcelonina vol allunyar-se del victimisme. "Tothom es pensa que soc la reina de la llàgrima però les llàgrimes tenen un punt que, quan un passa un cert límit, revictimitzen la persona que plora i no aporten res –diu Coixet–. Sempre em queixo que moltes vegades els documentals sobre abusos s’expliquen des d’un punt de vista que a mi m’exclou. No m’agrada veure dones plorar".

Cargando
No hay anuncios

Per això El sostre groc plasmarà els fets en primera persona de les noies que van denunciar Antonio Gómez el 2018, i explorarà com les víctimes han viscut un procés de presa de consciència i d'empoderament col·lectiu que les ha ajudat a superar-ho. "Quan vaig llegir el text vaig veure-hi unes dones que estaven en el punt de reviure una experiència, però no des del victimisme sinó des de la reconstrucció. Això, per a mi, va marcar la diferència", assenyala la cineasta. El documental també abordarà l'impacte del cas a l'Aula de Teatre de Lleida, a la ciutat i entre el sector educatiu i cultural. Ho farà amb els testimonis de la direcció del centre, el professorat, els familiars de les noies, els alumnes i exalumnes, Dones a Escena i la Paeria. El sostre groc serà un llargmetratge d'una hora i mitja de durada i comptarà amb la participació dels periodistes de l'ARA i autors del reportatge, Albert Llimós i Núria Juanico.

Cargando
No hay anuncios

Una reflexió sobre el consentiment

Una altra de les qüestions que vol tractar la pel·lícula és la forta sexualització de les classes d'Antonio Gómez a l'Aula de Teatre i l'evolució de les pràctiques del professor per guanyar-se la confiança de les alumnes abans de traspassar els límits. "Els exercicis a les fosques i els viatges amb la companyia, compartint habitació amb les noies, es van repetir durant molts anys", diu Coixet, que a través d'aquest documental reflexiona sobre el moviment #MeToo i tot el que està provocant. "Un dels grans temes, que ja es plantejava abans, és tota la qüestió del consentiment. És una matèria molt elàstica i un factor més d'un canvi que ja és global", assenyala la cineasta. Per això El sostre groc inclourà una entrevista a l'escriptora i editora francesa Vanessa Springora, autora de l'assaig El consentiment (Empúries / Lumen, 2020).

Cargando
No hay anuncios

El llibre de Springora i els altres casos d'abusos en l'escena intel·lectual francesa han impulsat la revisió de la llei del consentiment sexual en aquell país per fixar l'edat mínima als 15 anys i augmentar així la protecció als menors víctimes d'abusos. "Les coses s'estan removent fins al punt que les lleis estan canviant –afirma Coixet–, i això és un símptoma d'esperança".