Es Baluard mostra les 'Normopaties' de la seva col·lecció
A l'exposició, que s'inaugura aquest dijous, el museu recupera les obres que relacionen l'escriptura amb el poder
PalmaEs Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenta l'exposició Normopaties, una exposició que presenta una selecció d’obres del fons del museu datades entre la postguerra europea i les dues primeres dècades del segle XXI de la qual es deriva un assaig sobre la relació de l’escriptura com a tècnica d’exercici del poder i el seu afany de normativització.
Segons ha explicat Carles Guerra, comissari de l'exposició, el projecte pren com a punt de partida una entrevista que va fer a l’antropòleg britànic Jack Goody l'any 2015, en la qual explica les seves recerques de caràcter etnogràfic relacionades amb el paper de la comunicació com a tècnica de reproducció de sabers i experiències.
Partint de l’analogia entre història, escriptura i alfabet, el comissari ha duit a terme una revisió de la col·lecció d'Es Baluard considerant les aportacions que Jack Goody va fer a l’antropologia. La selecció d’obres comença amb una revisió de caràcter històric i va estirant el fil fins a la contemporaneïtat, introduint peces que posen el focus en certs aspectes cal·ligràfics, a més d'algunes que, com diria el filòsof Ludwig Wittgenstein, són exemple d'un llenguatge privat.
L’exposició, que s'inaugura aquest dijous a les 19 h i que es podrà visitar fins al 12 de gener de 2025, confronta els espectadors amb el concepte de la normopatia, que consisteix a dur la norma i allò normatiu fins a l’extrem de convertir-la en alguna cosa gairebé patològica, una cosa assumida de manera irracional.
Normopaties disposa d'obres d'Helena Almeida, Toni Amengual, Erwin Bechtold, Miriam Cahn, Helmut Dorner, Vicente Escudero, Will Faber, Mounir Fatmi, Jean Fautrier, Lara Fluxà, Alberto García-Alix, Susy Gómez, Peter Halley, Richard Long, André Masson, Joan Morey, Tim Noble & Sue Webster Perejaume, Antoni Tàpies, Juan Uslé, Eulàlia Valldosera i Wols, entre d'altres.