Art

¿Algun col·leccionista barceloní es pot permetre un Millares d'1,1 milions d'euros?

Lorenart presenta l'obra més cara de la fira By Invitation en l'edició que es ret homenatge a Tàpies

'Gran ull', d'Antoni Tàpies, a l'espai de la galeria Mayoral a la fira By Invitation
4 min

BarcelonaEls grans noms de l'art contemporani català i espanyol tornen a ser els protagonistes de la tercera fira boutique d'art modern i contemporani que organitza el Círculo Ecuestre, By Invitation. En una edició en què els galeristes homenatgen Antoni Tàpies, es poden tornar a veure nombroses obres originals i gravats d'altres grans artistes com Joan Miró, Pablo Picasso, Miquel Barceló, Jaume Plensa, Luis Feito, Joan Hernández Pijuan, Antoni Clavé, Josep Maria Riera i Aragó i Jordi Alcaraz. Precisament la galeria madrilenya Lorenart debuta a la fira i exposa l'obra més cara, una tela de Manolo Millares que té un preu d'1,1 milions d'euros, Quadre núm. 60 (1959). Al mateix temps aquesta galeria és una excepció perquè exposen una obra moderna, un quadre primerenc de Joaquim Sorolla titulat La parra, que té l'altre preu més alt, 850.000 euros. "Sorolla és un dels grans artistes internacionals. Tothom busca obra seva, però el problema és trobar-la", assegura el director de la galeria, Ernesto Gutiérrez. També exposa una altra pintura de Sorolla, Al jardí, que té un preu de 240.000 euros.

'Quadro núm. 60', de Manolo Millares

¿Té possibilitats reals de vendre-les? ¿Vol lluir-se en el seu debut barceloní? "A Barcelona hi ha grans col·leccionistes de tot, són els millors d'Espanya", assegura Gutiérrez. I això li fa posar el dit a la nafra de la manca d'una gran fira a Barcelona. "A Madrid n'hi ha vint, vint-i-cinc o trenta, i aquí seixanta. Tots els grans artistes són catalans, com Dalí, Miró i Tàpies, i el que és estrany és que a Barcelona no hi hagi una fira internacional", subratlla el galerista.

També és una excepció pel que fa al caràcter sobretot internacional dels seus artistes Marc Domènech, on destaca un quadre informalista de Vieira da Silva que té un preu de 230.000 euros. "Des de fa uns cinc o sis anys la gent està cansada dels noms de sempre, i vol descobrir-ne uns altres", afirma Domènech. Igualment, el fundador de Senda, Carlos Duran, es distingeix perquè exposa els artistes joves del seu segon espai, Lab 36, entre els quals hi ha el fotògraf Xavi Bou, que està triomfant amb unes fotografies amb les quals captura el vol de diferents aus, i peces ceràmiques de gran format de l'artista Albert Pinya.

'La parra', de Joaquim Sorolla

"Hem aconseguit portar vint-i-tres de les millors galeries al Círculo Ecuestre. Estem molt satisfets perquè hi ha un ventall d'artistes molt ampli", afirma Enrique Lacalle, el vicepresident de la institució i el comissari de By Invitation. Algunes altres de les peces més cares de la fira són una aquarel·la de maduresa de Miró a la galeria Mayoral (230.000 euros) i un dibuix del mateix artista dels anys 30 a la galeria Jordi Pascual (220.000 euros). La galeria Imaginart ha fet un estand monogràfic de Picasso coincidint amb l'arrencada de l'any commemoratiu del cinquantè aniversari de la seva mort, on destaquen un nu femení molt delicat, fet només amb una línia (200.000 euros), i un cap de faune pintat damunt una rajola (170.000 euros).

A la galeria de Marc Calzada, l'artista més destacat és un Joan Miró, amb una obra damunt cartró de 1978 que s'ha vist en nombroses exposicions temporals arreu del món. No en revela preu, però sí que reconeix que està en la línia de les més potents del mateix artista a la fira.

Pel que fa a Tàpies, Lacalle va demanar als galeristes participants que portessin obres seves per començar a celebrar el centenari del seu naixement el 2023 i se'n poden veure una desena de diferents èpoques en les zones comunes de l'edifici. La mateixa galeria Mayoral presenta una de les obres més cares de la fira, Gran ull (220.000 euros), datada dels anys 90, i un petit dibuix de l'època de la revista Dau al Set, tot i que el moment de la seva trajectòria més cotitzat va entre el 1955 i el 1962. "Coincideix amb l'auge de l'informalisme europeu", diu el galerista Eduard Mayoral. "Una fira és sempre una incertesa, sempre ens reinventem i comencem de zero", assegura. Aquesta galeria sovint presenta obres que tenen preus milionaris, moltes de les quals venen en fires internacionals. Mayoral creu que a Barcelona sí que hi ha potencial per vendre'n com les que exposa al Círculo Ecuestre, però que cal trencar un sostre de vidre. "Segur que sí que hi ha col·leccionistes que poden, però existeix una barrera mental i no es llancen, mentre que potser sí que ho fan en una fira internacional com Art Basel Miami". Entre altres obres importants de Tàpies hi ha Muralla negra a la galeria Cortina (150.000 euros) i Polse 2 a la Senda (115.000 euros).

Un punt de trobada amb els col·leccionistes locals

Una altra galeria clàssica de la fira és la Marlborough de Barcelona, on el protagonista és Riera i Aragó i l'obra més cara una flor de porcellana de Santi Moix (19.400 euros) que és el model de la que va fer a l'església de Saurí. "Hem venut cada any", afirma la directora, Mercè Ros, per a qui By Invitation és una oportunitat per estar en contacte amb els seus "col·leccionistes naturals", és a dir, els de la seva ciutat. Entre les propostes més singulars hi ha la de la Pigment Gallery, monogràfica de l'arquitecte i artista italià conegut com a Laco2, de qui es poden veure un conjunt de dibuixos en tinta negra fets damunt pàgines de vells manuals d'arquitectura. La fira estarà oberta fins diumenge i l'entrada és exclusivament per invitació.

stats