Llengua de signes

Coldplay 'cantarà' en català a Barcelona: així serà el concert més multitudinari amb llengua de signes catalana

Quatre intèrprets de l'associació EnCantades interpretaran en català i castellà l'actuació de Chris Martin en els quatre concerts d'aquest maig

Chris Martin de la banda Coldplay al Festival Rock in Rio a Cidade do Rock el 10 de setembre de 2022 a Rio de Janeiro, Brasil.
16/05/2023
3 min
Regala aquest article

BarcelonaNomés una persona li va poder robar plans a Rihanna en la seva increïble actuació a la Super Bowl el febrer passat: l'intèrpret de signes Justina Miles, la primera dona negra sorda que actuava en aquest estadi davant de 63.400 assistents, es va convertir en un fenomen viral. La seva interpretació era en si mateixa un espectacle, però sobretot feia accessible a milions d'espectadors sords les cançons de la cantant de Barbados. Això és el que passarà als quatre concerts que Coldplay farà del 24 al 28 de maig a Barcelona. L'associació EnCantades, que des de fa quatre anys es dedica a fer concerts inclusius per a sords i oïdors amb llengua de signes catalana, s'encarregarà de signar els concerts en català i castellà amb quatre intèrprets que faran torns al llarg de l'actuació. El grup ha reservat cinquanta places a primera fila perquè puguin veure els dos intèrprets i alhora tinguin visió directa amb la imatge del cantant anglès.

Chris Martin està sensibilitzat amb els problemes auditius perquè té acúfens, a causa d'haver estat exposat a música alta des de ben jove. Per això a la gira Music of the spheres hi actuen sempre dos intèrprets de signes de cada llengua del lloc on toquen (hi ha 300 llengües de signes al món i els seus parlants poques vegades són bilingües). Fins i tot Martin ha parlat amb llengua de signes en alguna actuació. Quan ho van saber des d'EnCantades, al novembre, van posar-s'hi en contacte i quan a l'abril els ho van confirmar, van proposar de fer-ho amb les dues llengües oficials a Catalunya, perquè són els únics concerts que els anglesos faran a l'Estat. Ara mateix ja els han confirmat el setlist que tocaran a Barcelona, han adaptat els temes i els intèrprets (Eva García Codorniu, Òscar Argemí, Anna Armadà Aguirre i Aitor Pérez Rello) els estan preparant. Al públic que ho vulgui, li deixaran unes motxilles vibratòries perquè sentin la música amb el cos. És l'efecte que es pot sentir tocant un globus –que transmeten vibracions– o directament un altaveu. El germà de Billie Eilish, Finneas, porta una motxilla als concerts per sentir les freqüències baixes al cos i va ser la parella de Chris Martin, Dakota Johnson, qui ho va veure i va proposar que Coldplay ho fes servir.

EnCantades ja havia col·laborat amb festivals (el més gran, el Share al Poble Espanyol) i artistes com Ramon Mirabet, Santa Salut i Alba Reche, però habitualment els concerts que programen les seves fundadores, Núria Martorell i Francina Cortés, tenen un aforament més reduït, d'unes 60 persones, perquè els ofereixen una experiència que va més enllà de la música: poden conversar amb l'artista, els passen prèviament les cançons escrites, els reparteixen globus, l'artista signa algunes paraules... Aquesta vegada tindran els seus intèrprets a l'Estadi Olímpic davant de 55.000 persones, els concerts més massius on s'haurà vist la llengua de signes catalana.

A Catalunya hi ha unes 35.000 persones sordes o amb problemes auditius i, encara que pugui sorprendre els qui ho desconeixen, també gaudeixen de la música amb aquesta ajuda suplementària. Les persones que interpreten música amb llengua de signes hi posen més que les paraules. "Signen amb el gest de la cara, el tronc, les mans i els braços. Fan servir la profunditat. Capten la música, l'emoció, el ritme i la lletra, fins i tot fan quadrar les metàfores, perquè el públic oïdor i sord noti la vibració. La llengua de signes és gestual i espacial", expliquen Martorell i Cortés. Els pròxims concerts d'EnCantades amb grans aforaments seran Mushkaa i Miss Raisa (Share Festival) i Toquinho (Alma Festival), i al novembre signaran un concert de flamenc al Tablao de Carmen, en la commemoració dels 60 anys de la mort de Carmen Amaya.

stats