Comencen les excavacions de sa Coma amb l'esperança de trobar-hi centenars de cossos

Es faran una dotzena de prospeccions en quatre punts diferents de la platja, on s'haurien enterrat els milicians que no reembarcaren amb Bayo

Les excavacions a la plata de sa Coma han començat aquest dijous.
23/03/2023
2 min

PalmaL'equip d'investigadors ha començat aquest dijous a fer dues prospeccions en el punt de la platja de sa Coma (Sant Llorenç des Cardassar) més acostat a la mar, on el georadar havia indicat l'existència de materials que es podrien correspondre amb restes. Durant deu dies, arqueòlegs i antropòlegs de la UTE (unió temporal d'empreses) formada per ATICS i Aranzadi faran una dotzena de prospeccions en quatre punts diferents de la platja.

En la primera prospecció oberta aquest dijous dematí s'ha arribat al nivell freàtic a poc més d'un metre de fondària. "En arribar a l'aigua de la mar, ens aturam d'excavar, perquè aquest nivell ens indica que no hi pot haver restes o que, si hi fossin, no s'haurien conservat", ha informat el coordinador de l'excavació, l'arqueòleg Cesc Busquets.

Les fonts documentals asseguren que a la platja de sa Coma s'hi haurien enterrat centenars de cossos de milicians que arribaren a Mallorca l'estiu del 36 amb el capità Bayo. "Aquesta és la primera fossa que obrim que es correspon amb crims de guerra, i no amb la recerca de víctimes de la repressió", ha manifestat Jesús Jurado, secretari autonòmic de Memòria Democràtica.

"A aquestes fosses no només hi ha les persones afusellades en no poder reembarcar, sinó també persones que moriren en la batalla i altres que moriren als hospitals de sang. Hem de tenir en compte que el centre de comandament del capità Bayo estava a les cases de sa Coma, molt a prop de la platja. Per tant, era un lloc amb molta d'activitat humana l'estiu del 36", ha explicat Jurado.

Segons els responsables de l'excavació, el terreny d'aquesta zona és allò que més dificulta trobar les restes. "Es tracta d'una zona molt humanitzada i exposada a la mar, no és com un cementeri", ha dit Busquets.

La Generalitat de Catalunya ha arreplegat mostres de familiars d'una trentena de persones que desaparegueren arran de l'operació de Bayo. "La majoria de desembarcats eren catalans, però també n'hi havia de valencians i d'aragonesos. Per això enllestirem acords amb la Generalitat Valenciana i el govern d'Aragó per avançar en la identificació. I hem de pensar també que alguns dels enterrats aquí eren originaris de les Illes Balears".

Segons el vicepresident i conseller de Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, "aquesta és una intervenció espectacular, però molt complicada per la dificultat del terreny". "A més de l'actuació de sa Coma, també s'intervindrà a Son Carrió i a la finca de Son Escrivà, on hi havia un hospital de sang. Són actuacions dins el quart Pla de Fosses", ha informat el conseller.

Aquesta excavació just s'allargarà durant deu dies per no interferir en l'activitat turística. "El Govern ha arribat a aquest acord amb l'Associació Hotelera de sa Coma; les tasques es reprendran un cop hagi passat l'estiu", ha manifestat Yllanes.

stats