Música
Cultura20/04/2023

Companyia Elèctrica Dharma: "50 anys! Hi hem arribat sense adonar-nos-en"

El grup de Sants culmina la celebració del 50è aniversari amb un concert ple de convidats i sorpreses

BarcelonaJoan Fortuny està tan atrafegat que no ha pensat en les emocions que poden desencadenar-se aquest dissabte 22 d'abril al Palau Sant Jordi, a partir de les 21 h. És el lloc triat per culminar les celebracions del 50è aniversari de la Companyia Elèctrica Dharma, amb una amplíssima colla de convidats, entre els quals Maria del Mar Bonet, Quimi Portet, Sopa de Cabra, Gossos, Gemma Humet, The Tyets, Santa Salut, Celtas Cortos i Jordi Cuixart. "50 anys! Hi hem arribat sense adonar-nos-en", exclama el saxofonista Joan Fortuny, portaveu del grup en una conversa amb l'ARA. "De moment, hem arribat fins aquí. Evidentment, no volem enganyar ningú i dir que plegarem ja, però tampoc podem dir que continuarem molt de temps. El que sí que sabem és que serà l'últim concert que farem en un lloc tan gran. Ja veurem si ens replantegem coses", afegeix abans de recordar els dos germans Fortuny que ja no hi són, l'Esteve, mort el 1986, i el Josep, el 2013. "La millor manera de fer-los un homenatge ha sigut mantenir la Dharma viva", diu.

El concert de dissabte tancarà un any que va començar amb un acte el 20 de febrer del 2022 al Casal de la Font d’en Fargues, al barri d'Horta de Barcelona, on el grup dels germans Fortuny va fer la primera actuació el 1972. Aquesta cloenda tindrà un caràcter transgeneracional, perquè la Dharma ha volgut que els convidats "representin diverses generacions, "de Maria del Mar Bonet a The Tyets". També hi han incorporat Celtas Cortos, que al Palau Sant Jordi cantaran 20 de abril, la cançó més emblemàtica del grup de Valladolid, però en una versió en català. "La fan expressament per a nosaltres", diu Joan Fortuny. I com no podia ser d'una altra manera en una formació com la Dharma, tan connectada amb la cultura popular, no hi faltaran els Castellers, Bastoners, Diables i Tabalers de Sants, la Cobla la Principal del Llobregat i el Camell de Molins de Rei, a més de timbalers i grallers. "Hi haurà una bona barreja, sí", diu.

Cargando
No hay anuncios

"Estem molt enfeinats, aquests dies, perquè, a més dels assajos amb els convidats i la promoció, hem publicat un llibre, un còmic i un disc, i ens han dedicat una placa als nostres germans Esteve i Josep a Sants", diu el saxofonista. El llibre és Companyia Elèctrica Dharma. 50 anys (Comanegra), amb un generós desplegament gràfic, que inclou fotos inèdites fins ara, i textos d'Àngel Casas, Núria Cadenes, Joan-Lluís Lluís, Màrius Serra, Elisenda Soriguera, Pep Blai, Matthew Tree, Jordi Sierra i Fabra i els germans García-Pelayo. El còmic Roc guitar, fet per Liliana Fortuny i Jaume Copons, i també editat per Comanegra, havien de ser "tres o quatre fulls dins del llibre, però ha agafat volada pròpia". El disc, titulat Cançons arraconades (RGB Suports, 2023), aplega peces que per diverses raons no havien entrat en cap dels 25 discos del grup, tot i que "tenen gran valor històric i sentimental".

Cargando
No hay anuncios

A la memòria d'Àngel Casas i Víctor Jou

En la història de la Companyia Elèctrica Dharma van tenir un protagonisme especial el periodista Àngel Casas i Víctor Jou, el fundador de la sala Zeleste, tots dos morts els últims mesos. "Amb l'Àngel ens coneixíem de petits, perquè també era de Sants i sovint rondava per casa de la meva àvia, a la plaça Màlaga. Bé, es diu plaça Bonet i Moixí, però al barri sempre li hem dit la Màlaga. Després, quan ell ja estava a la tele, sempre ens va tenir presents", recorda Joan Fortuny. Al llibre del 50è aniversari, Àngel Casas va escriure precisament el capítol que comença amb els records familiars compartits a Sants. "Dos dies abans de morir em va trucar perquè volia comprovar una cosa. Em va dir que li feien molt mal els ulls i que estava molt cansat, però volia anar el cap de setmana al Port de la Selva i acabar el capítol. I em va trucar un dimecres, i divendres es va morir".

Cargando
No hay anuncios

Amb Víctor Jou van coincidir quan Zeleste feia bullir l'olla de l'underground a Barcelona; de fet, el mateix any 1973 que va obrir la sala del carrer Argenteria, ja hi va actuar la Dharma. "Ens ha sabut tan greu, la mort del Víctor –diu Joan Fortuny–. Va ser un visionari, i ens va ajudar molt. El que van fer el Víctor i el Rafael Moll a Zeleste va ser molt important, i va tenir ressò no només a Catalunya, sinó també a Espanya. Recordo que quan tocàvem fora ens deien que quina sort que teníem, que tant de bo tinguessin una sala com Zeleste a la seva ciutat", diu Joan Fortuny.