Complir els requisits bastarà per obtenir una de les ajudes de l’Institut d’Estudis Baleàrics
El termini de presentació de sol·licituds de les diferents convocatòries comença el pròxim 1 de març
PalmaAmb una dotació total de 4,7 milions d’euros, uns terminis més ajustats que fins ara i amb la intenció d’aconseguir que la convocatòria de 2025 sigui una realitat abans d’acabar l’any. Així s’han presentat aquest dimarts les 12 línies de subvencions per al 2024 de l’Institut d’Estudis Baleàrics, que n’inclouen deu de cultura i dues de foment del català que fins ara formaven part de la desapareguda Direcció de Política Lingüística. Entre les principals novetats s’hi troba el fet que d’aquestes subvencions en sortiran beneficiats tots aquells que compleixin els requisits mínims, sense que la manca de crèdit n’exclogui els de menor puntuació, com havia estat el cas dels darrers anys.
“Hem aplicat una fórmula matemàtica per garantir que tots els que s’hi presentin i passin els barems de qualitat tinguin un mínim de finançament, que era una de les peticions que ens havien expressat de manera clara i explícita des del sector”, ha afirmat Llorenç Perelló, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, qui ha volgut recordar que aquestes convocatòries han estat redactades després d’una sèrie de reunions mantingudes amb agents culturals de les quatre illes. “No volem que els novells, per ser novells i tenir menor puntuació, no hi puguin accedir, i els volem donar un impuls”, afegia, “i de la mateixa manera no volem que penalitzi el fet de presentar la sol·licitud més tard, en els casos dels ajuts a la Projecció Exterior, com passava fins ara”.
Així les coses, la línia d’ajuts de major dotació és la de Fires i Festivals, que té un pressupost de 1.150.000 euros, mentre que les dotacions de les de Projecció Exterior oscil·len entre els 240.000 i els 350.000 euros en funció de la disciplina. S’ha de recordar que, en el cas de la subvenció atorgada per a Fires i Festivals, el nombre de sol·licituds ha crescut de manera exponencial els darrers anys, fins a arribar a les més de 50 de la darrera convocatòria. Per altra banda, i pel que fa als ajuts a la Creació, Perelló ha volgut reivindicar-ne la naturalesa de “beques” i ha anunciat que treballaran per fer possible que els projectes que se’n derivin tinguin assegurada també la sortida.
Ajudes per als creadors de continguts en català
Pel que fa als ajuts vinculats a la llengua, la línia del Foment del Català serà oberta també a empreses, a partir d’enguany, per tal de subvencionar projectes que “tinguin com a objectiu promoure activitats en entorns o espais on el català té un caràcter de llengua minoritzada”, ha explicat Perelló, mentre que els ajuts convocats pels mitjans de comunicació en llengua catalana s’adreçaran també als creadors de continguts digitals. A més, des de l’IEB es treballa ja en una nova convocatòria destinada a permetre l’intercanvi cultural entre illes que s’espera que es pugui anunciar durant el darrer trimestre d’enguany.