El compositor Toni Vaquer munta una festa musical amb la Simfònica

Toni Vaquer, pianista i compositor.
3 min

Assaig general a l'espai de Sonoteque, al polígon de Son Castelló. Prop de 70 músics enfilen la partitura que tenen davant. Fan volar els ulls entre els pentagrames i qui tenen al front, qui dona les ordres, el capità d’aquesta aventura: Toni Vaquer. Gesticula exagerat, tanca els ulls, els obre, fa senyes concretes, eixampla els braços, que ara van amunt i ara avall. Els violins dels intèrprets de la Simfònica contesten a la bateria: més fort, diu Vaquer, sense pronunciar les paraules però obrint molt la boca. Sonen més fort. Per dir-los que ho han fet bé, fa el gest de rock and roll amb la mà esquerra. Torna a mirar el centre, ulls tancats, braços amples. 

Vaquer, que és pianista i compositor, és l’encarregat de dirigir l'irrepetible concert que sonarà aquest divendres a l’Auditori de Palma (20 h). Conformen el programa un seguit de peces de música popular i tradicional (La Sibil·la, Sa mort de na Margalida, Vou veri-vou...) que interpretarà una fusió de músics de l’Orquestra Simfònica de les Balears, la Vadoo Children Big Band -que inclou una fornada de músics de jazz “amb una energia que omple l’esperit”, en paraules del compositor- i altres músics joves i consolidats del territori. Hi sonaran les veus de Clara Fiol, Júlia Colom, Joana Gomila i Anna Ferrer, hi haurà glosadors com Maribel Servera i Mateu Xurí. Hi serà, també, el pianista Marco Mezquida. Toni Vaquer ha muntat una autèntica festa de la música. “Ha estat vertiginós, però un plaer i un honor”, ha dit aquest dimecres, posant-se la mà al pit, durant la presentació d’aquest concert. 

Prejudicis fora

Ni jazz, ni simfònica, ni clàssica, ni rock and roll (aquest ingredient, però, sí que hi és en l’actitud): "El contingut musical és una mescla de música escrita i música improvisada, amb orquestracions diverses aprofitant les àmplies possibilitats sonores que tenim a l’abast", ha explicat Vaquer. Prejudicis fora; en aquest escenari només hi haurà espai per a la voluntat creadora i les ganes de passar-ho bé fent música en comunitat, sempre essent inclusius i respectuosos amb tots els gèneres i conservant l’esperit més essencial de les cançons illenques. "El repertori folklòric sonarà amb elements propis de la improvisació i expressions rítmiques extres", ha apuntat.

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, i el gerent de l’Orquestra Simfònica, Pere Malondra, també han estat a la presentació d’aquesta fita, que es va gestar abans de l’esclat de la pandèmia. L'actuació forma part del programa Illes Sonores, que pretén fer sonar el patrimoni de les Illes Balears donant espai, també, a la nova creació. "En aquest cas, es tracta d'una nova visió de la música tradicional de les Illes i la seva relació amb l'essència mediterrània", ha explicat Solivellas, que ha defensat les polítiques culturals “específiques per als joves balears amb formació i talent”.

L’objectiu, ha dit la directora general, és crear oportunitats per a ells “amb vocació de servei públic des de la cultura”, una manera de reivindicar la feina dels compositors i intèrprets de les Balears amb repertoris contemporanis. “Aquest concert és una dignificació del substrat popular”, ha manifestat. Les noves partitures d’aquestes composicions de Vaquer es digitalitzaran i formaran part del patrimoni de la Simfònica i de la Comunitat Autònoma. Malondra, gerent de la Simfònica, ha destacat que aquesta proposta és una aposta pel repte d'ampliar el seu repertori més enllà del tradicional simfònic. Una iniciativa “enriquidora” per a tots els músics que hi participen, ha defensat. 

Caos creatiu

El compositor i pianista ha demanat disculpes per si el seu "caos creatiu" ha disgustat alguns dels músics. "La meva manera de fer feina passa per mantenir viu el procés en tot moment, una manera de posar a prova la paciència del músic, mantenir-lo despert i concentrat, i també a tot l'engranatge", ha comentat, agraint en tot moment haver pogut viure l'experiència.

A més, Vaquer ha manifestat que el "més sa de tot és ajuntar diferents generacions de músics", un fet extrapolable a tots els àmbits. "Per experiència personal, puc dir que quan un creix és quan té un mentor, algú amb més hores de vol que ell que el cuidi. Aquest contacte és el que fa créixer les noves generacions".

Qui són els músics de la Vadoo Children Big Band?

La Vodoo Children Big Band és una agrupació liderada per Toni Vaquer i formada per la generació jove de músics de jazz i música improvisada de les Illes Balears. Hi són Pep Garau, Maria Antònia Gili, Jaume Blázquez i Julian Abad (trompetes), Tomeu Garcies, Joan Garcies, Miquel Gayà i Pere Garcias (trombons); Rosa Garcias, Joan Mas, Eva Fernández, Miquel Àngel Rigo, Carles Medina i Gianni Gagliardi (saxos i flauta); Enric Fuster i Pep Lluís García (bateries i percussió); Marko Lohikari (contrabaix); Marco Mezquida i Llorenç Barceló (pianos i orgue); Josep Munar (guitarra); i Sinead Cormican, Carmela Cristos, Bea Torres i Marta Florit.



stats