Cultura06/06/2019

Tram final per a la compra de l’edifici annex a l’Ateneu Barcelonès

El nou espai, la Casa de les Lletres, acollirà el PEN Català, l’AELC, l’ACEC i residències d’autors

Valèria Gaillard
i Valèria Gaillard

BarcelonaUn dels problemes principals que arrossega des de fa temps l’Ateneu Barcelonès, una de les institucions culturals més emblemàtiques del país, és l’espai, i un dels cavalls de batalla del seu president, l’historiador Jordi Casassas Ymbert, ha sigut posar-hi remei. Ja quan va presentar la seva candidatura a les eleccions del 2017 va parlar de comprar l’edifici adjacent per la banda de la plaça de la Vila de Madrid. “El projecte ha avançat molt en diversos fronts i el més important és que, fet inèdit, hem aconseguit posar d’acord les tres institucions, Generalitat, Diputació i Ajuntament de Barcelona, perquè hi contribueixin cadascuna en la seva parcel·la”, explica Casassas. La Generalitat s’hi ha implicat amb un “compromís ferm”, malgrat els canvis recents a la conselleria de Cultura. “S’han compromès a pagar les obres de reforma per ampliar l’arxiu, que permetrà descongestionar la biblioteca i que es farà a l’Espai Rogent, al soterrani del Palau Savassona”, diu Casassas. Concretament, es farà una ampliació del passadís i s’adequarà per poder-hi conservar els volums.

El consell de govern de la Generalitat ja ha aprovat una partida de mig milió d’euros per iniciar les obres que cobreix tres quartes parts del pressupost. “Així que es desbloquegin els pressupostos podrem començar”, assegura Casassas.

Cargando
No hay anuncios

Conveni amb l’IEC

D’altra banda, l’Ateneu ha signat un conveni amb l’Institut d’Estudis Catalans, que està habilitant un espai a la plaça Maria Aurèlia Capmany, perquè serveixi de dipòsit de la biblioteca, fet que permetria alliberar espai a les sales de lectura de l’Ateneu. La part del fons bibliogràfic que era en un magatzem de lloguer a Montcada i Reixac també es portarà al palau perquè sigui catalogat. “Ja n’ha tornat una gran part i s’està fent la tria per enviar els volums de poc ús al dipòsit de l’IEC, i així tindrem força resolt el tema del col·lapse a la biblioteca”, explica Casassas. Pel que fa a l’edifici adjacent a l’Ateneu per la plaça de la Vila de Madrid, està en “l’última fase”, després d’aconseguir un acord ferm de compra per part de la Diputació, que s’ha ajornat per les eleccions: “Dimecres em vaig reunir amb el president sortint i em va garantir que el projecte és a la carpeta de traspàs per a la nova presidència”. L’edifici, que pertany a una promotora internacional, és molt estret i està valorat en una mica més d’un milió d’euros. “Hi ha una servitud de pas que impossibilita fer-hi pisos i això en fa baixar molt el preu”, diu Casassas.

Cargando
No hay anuncios

De l’Ajuntament tenen el compromís de fer-se càrrec de la reforma i adequació interior de la casa, un edifici que es dirà Casa de les Lletres de l’Ateneu Barcelonès i que acollirà, si tot va bé, les institucions de lletres que actualment tenen la seu al Palau Savassona: el PEN Català, l’AELC i l’ACEC. A la planta baixa està prevista una ampliació que acollirà una nova sala de reunió que donarà al jardí, així com una ampliació del bar. Segons Casasses, “ara només falta la llum verda”, que esperen que arribi aviat quan prengui possessió el nou consistori. L’ampliació suposaria un abans i després per a l’Ateneu: “Podríem mantenir les associacions d’escriptors lligades a la casa, adequar una sala oberta al jardí per a reunions, desplaçar tota l’administració del primer pis i alliberar una sala noble, traslladar la consergeria a l’entrada de carruatges, gestionar la sala Verdaguer per a exposicions d’art i esponjar l’Escola d’Escriptura”.

L’Ajuntament, compromès

Fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona han confirmat el “compromís ferm” amb aquest projecte, en què col·laboraran a través de subvencions i comptant amb el suport de la Generalitat. També es preveu que aquest nou espai aculli la seu de Barcelona Ciutat de la Literatura de la Unesco, i també s’ha previst que es destinin espais a residències d’escriptors, un programa de residències que també volen estendre per altres indrets de la ciutat, com ara a Vil·la Joana, a Collserola.