Compte enrere per a Pedra en Viu, la mostra de creació artística menorquina

Es farà entre els dies 13 i 15 d'agost a les Pedreres de s'Hostal, on es podran veure fins a nou espectacles

Imatge de l'espectacles 'Dansa sobre cossos polítics'.
2 min

S'acosta la quarta edició de Pedra en Viu, la mostra de creació escènica menorquina, que es fa amb l'objectiu de donar visibilitat, dinamitzar i enfortir la xarxa d'artistes locals. Emmarcada en el festival Pedra Viva, aquesta programació inclou actuacions de música, dansa i teatre. Es farà entre els dies 13 i 15 d'agost a les Pedreres de s'Hostal. La iniciativa d'enguany inclou el patrocini de la Fundació Lithica, gestora d'aquest espai de Ciutadella. Cada espectacle s'adaptarà als racons de l’indret.

En total, s'hi veuran nou espectacles, seleccionats de la crida de propostes que es fa a principi d'any. Les peces seleccionades opten al premi Pedra Viva, valorat en 500 euros i patrocinat per la Fundació Lithica. L'opinió del jurat i la valoració del públic determinen l'espectacle guanyador.

En paral·lel a les funcions i espectacles, Pedra en Viu es completa amb una residència artística. Els mateixos artistes seleccionats a la convocatòria tenen l’oportunitat d’assistir a una estada compartida amb tallers i dinàmiques grupals organitzades per talleristes convidats de fora del territori. Es tracta de crear un punt de trobada des d’on compartir coneixements i on fer les jornades professionals de manera distesa durant els mateixos dies de la mostra. Aquestes jornades estan enfocades a metodologies i processos de creació i enguany aniran a càrrec de la coreògrafa i gestora Idoia Zabaleta i de l’exdirectora del festival Punto de Vista, Garbiñe Ortega. 

Les entrades anticipades per a la mostra Pedra en Viu estan disponibles a la pàgina web del festival i a la cafeteria Ànima de Ciutadella (carrer de Sant Sebastià, 8). Les entrades individuals per a cada espectacle tenen un preu únic de 6 euros; també es pot adquirir un passi de dia (per a tres espectacles) a un preu de 15 euros, o un abonament per a tota la mostra (tres dies, nou espectacles) per 40.

Programació
  • Divendres, 13 d'agost 'Retre', a les 19 hores El verb ‘re-tre’ es refereix a tornar a una persona allò que se li havia pres. Retre es una creació de la companyia Nïu, de música i dansa, que ha comptat amb la col·laboració de Paraula en Clau, grup que promou els microrelats. És la combinació artística de dansa, música i rapsòdia. S’origina per donar visibilitat a la violència de gènere i proposa mecanismes de transformació. L’obra està formada pel músic Lluís Gener (contrabaix i música d’autoria), la dansa contemporània de Victòria Janer i les seves alumnes (NÏU) i els microrelats de creació pròpia de Fàtima Anglada, Pilar Anglada i Carol Otelo (Paraula en Clau). 'De nadie', a les 20.15 hores Sandra Lucena i Belén Martínez proposen un viatge a través de la paraula dansada, sobre la distància entre els cossos on les paraules potser només són ponts trencadissos. Un espectacle pensat per espais de carrer. 'Buit', a les 21hores Buit és un espectacle de creació i investigació que fusiona diferents llenguatges artístics com la paraula, el moviment, el cant, la performance o la improvisació. El muntatge neix del concepte del buit existencial. La peça és creació de la companyia Desencaixades, amb Lucía Sas i Adriana Aguilar.
  • Dissabte, 14 d'agost 'A mar abierto', a les 19 hores Sefy, veu (Sevilla); Joan Mercadal, guitarra (Menorca) i Elena Barajas (Granada), ball. Aquesta peça és una passa endavant en la carrera de tots els components de la companyia. Refugi i llavor de diferents identitats flamenques: cant, guitarra, ball, percussió, vents, baix, dramatúrgia...És una invitació a establir camins d'anada i tornada entre la tradició i l’avantguarda. 'Supergatos', a les 20.15 hores Banda emergent formada per dos catalans, un veneçolà i el menorquí Josep Mercadal. Es caracteritza per l’energia que desprenen a dalt de l’escenari amb un estètica rock i estil d’arrels angleses: Dogs D’Amour, Pink Floyd, The Rolling Stones...Joves molt joves, però amb la nostàlgia i melancolia roquera pròpia dels grans. 'Regla 10 y otras maneras de divertirse', a les 21 hores Quatre presentadores del programa més vist de la única cadena televisiva legal són la cara visible de tots els missatges subliminals sobre com ser "un ciutadà exemplar" que el poder vol que els espectadors escoltin i interioritzin. El programa està marcat per unes regles del joc establertes i definides pel capitalisme, el control i les relacions personals. Les presentadores, limitades en el seu paper de dona hipersexualitzada, són simples missatgeres que senten una gran necessitat de trobar alliberació entre bambolines durant els espais publicitaris. Elles són l'Amarilla Teatre: Andrea Oyamburu, Júlia Ortinez, Yandra Delamano i Ángela Tortajada.
  • Diumenge, 15 d'agost 'M.A.R.I.L.U.L.A', a les 19 hores El projecte neix de la inquietud d'Olga Goded (Madrid/Menorca), que llança la idea a César Barló per dur a terme la posada en escena d'aquest text. A través d'un procés d'investigació escènica, l'actriu i el director es submergeixen en el món de M.A.R.I.L.U.L.A. durant sis mesos en una recerca artística. Es tracta d'un monòleg de Lena Kitsopoulou per a una actriu en el qual explora la condició de l'individu en general, i de la dona en particular, en la societat post-revolució tecnològica que vivim. 'Una dansa sobre cossos polítics', a les 20.15 hores Una manifestació dansística i escultòrica que parla de cossos socials i polítics a través d’una instal·lació performativa on cossos i objectes s’exposen per a ser contemplats. Així ho han volgut les ballarines Carme Carretero i Antònia Carretero. 'Trobada', a les 21 hores Les components d’aquest projecte són a la guitarra elèctrica, María Florit; guitarra clàssica, Tània Aguilera; piano, Júlia Beatloop; baix, Lorena Martí; saxo, Belén Martínez; caixa-flamenc, Sandra Lucena “Mama Fiera”; i totes a la veu. L'espectacle és un ensemble de cançons pròpies on sis cantautores de l’illa s’ajunten per unir el seu talent i cantar-se entre elles.
stats