Sant Jordi
Cultura20/04/2023

Per què els llibreters aposten per uns títols o uns altres per Sant Jordi?

Tot i que fa mesos que els llibreters preparen la diada, aquests darrers dies el volum de feina és més intens que mai

Cati Moyà
i Cati Moyà

PalmaSi la imatge icònica de Sant Jordi són els carrers plens de paradetes farcides de llibres, la imatge dels dies previs es repeteix a les llibreries d’arreu de les Balears: capses, capses i més capses que contenen els centenars d’exemplars que són susceptibles de ser venuts el pròxim 23 d’abril. Cap llibreter, però, gosa posar una xifra al volum de llibres que té preparat. “És possible que tinguem el doble de llibres del que és habitual”, afirma Miquel Ferrer, de la llibreria Rata Corner, “però és molt dificil de calcular”. Tampoc és possible esclarir quin és el volum de vendes que es genera cada 23 d’abril, però molts de llibreters fan referència al comentari que any rere any es va repetint: que en un bon Sant Jordi es poden igualar les vendes d’un mes normal a la llibreria. Tanmateix, però, tot depèn d’una sèrie de factors que no són ni previsibles ni controlables per part dels llibreters, com pot ser la meteorologia. La pluja de les primeres hores de l’edició de l’any passat va frenar un Sant Jordi que, segons el mateix Gremi de Llibreters, hauria pogut ésser històric. 

La tria de llibres

Tot i que aquests darrers dies abans de la diada de Sant Jordi siguin els més intensos a les llibreries, els llibreters ja fa mesos que es preparen. “Jo soc de les que s’hi posen tard”, explica Laia Alegret, de la llibreria Drac Màgic, “i ho solc fer mínim un mes i mig abans”. La tasca inicial consisteix a fer la tria dels títols pels quals cada llibreter apostarà. “N’hi ha que saps cert i segur que es vendran, com són els llibres de Xavier Bosch, els de Javier Castillo, els d’Elisabet Benavent… I després hi ha tota una sèrie d’apostes personals, que feim segons el nostre criteri. Per exemple, enguany pensam que es vendrà molt Demà, i demà, i demà de Gabrielle Zevin, que és un llibre que ens ha agradat molt i seria un best seller més que justificat”. Hi coincideix Miquel Ferrer, qui també inclou entre les seves apostes llibres com Contra el món de Pere Antoni Pons o Ràbia de Sebastià Alzamora, autor que s’inclou també entre les apostes de la llibreria Quart Creixent, tal com explica la llibretera Miquela Serra. “Més que per un llibre, enguany l’aposta és per una sèrie d’autors de qui pensam que ens poden demanar diferents obres, com Sebastià Alzamora o Sebastià Portell”. En el cas d’aquesta llibreria, a més, la selecció que es fa per a la paradeta té un únic condicionant: que sigui novetat. “Hi ha llibreries que treuen una mica de tot però nosaltres al carrer hi duim allò que pot ser considerat novetat, des d’abans de Nadal fins ara, més o menys, i sobretot relacionat amb Mallorca o amb autors mallorquins”, explica Miquela Serra, per a qui aquest serà el seu trentè Sant Jordi. 

Cargando
No hay anuncios

“Tot i així,” afegeix Miquel Ferrer, “no hem d’oblidar que des de 50 sombras de Grey això dels best sellers ha canviat molt, ja no hi ha fenòmens d’aquest tipus, amb fama mundial, dels quals abans sabies que vendries desenes d’exemplars. Ara vas més a cegues.” De fet, tots coincideixen a afirmar que el títol de llibre més venut de Sant Jordi és cada any més difícil d’atorgar. Hi ha, segons expliquen, un grapat d'obres que destaquen per sobre de la resta a cada paradeta, però difícilment hi haurà unanimitat entre totes les llibreries. Entre els darrers fenòmens destacables d’autors de les Balears citen llibres com Sicília sense morts de Guillem Frontera o Les possessions de Llucia Ramis. 

Cargando
No hay anuncios

Del que no hi ha dubte és que si no tenen un llibre, no el vendran, i és per això que de cada vegada són més les llibreries que aposten per major diversitat i menor quantitat per exemplar. Perquè una vegada feta la selecció de títols que ompliran la paradeta de Sant Jordi, s’ha de decidir quina quantitat de cadascun s’hi ha de traslladar. De la majoria, segons les llibreries consultades, en trauran al carrer entre dos i tres exemplars, mentre que de les apostes que fa cada llibreter n’hi pot arribar a haver entre 20 i 30. De tots els exemplars que surten al carrer, el càlcul d’alguns llibreters és que se’n solen vendre entre un terç i un quart.

Si els dies previs al 23 d’abril són intensos a les llibreries, també ho són els posteriors, quan toca fer recompte i començar a preparar les devolucions, que, tanmateix, no s’arriben a tancar fins que no ha passat el següent esdeveniment assenyalat als calendaris dels llibreters de Ciutat: la Fira del Llibre. Enguany se celebrarà a principi de maig: serà llavors quan els llibres tornin al carrer i les capses, a les llibreries.