La comunitat metàl·lica torna a citar-se al Rock Fest
ZZ Top i Def Leppard actuaran a Santa Coloma de Gramenet
Barcelona“És un festival que s’està convertint cada vegada en més familiar”, deia ahir Inés Quintana, una de les organitzadores del Rock Fest, la sisena edició del qual se celebrarà de dijous a diumenge al parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet. És el punt de trobada de la família metàl·lica, diferents generacions compartint complicitats. Això no significa que tot el públic combregui amb tot el cartell, perquè l’univers heavy no és uniforme. Ho demostra una programació en què conviuen estendards del hard rock melòdic com Def Leppard amb activistes del soroll com Napalm Death, i el glam metal a la californiana de W.A.S.P. amb la foscor extremista dels britànics Cradle of Filth. O el rock de Dee Snider (excantant de Twisted Sister) amb el death metal suec d’Arch Enemy i Entombed A.D. (la seqüela d’Entombed comandada per LG Petrov). Tot plegat seran més de cinquanta grups repartits en dos escenaris grans alterns i un tercer de més petit.
Amb els 75.000 assistents de l’any passat com a horitzó, el Rock Fest presenta una programació en què els reclams principals evidencien la longevitat del gènere, i alhora la manca de bandes joves amb capacitat d’enfilar-se a les posicions més altes del cartell. Els vuit noms que ocupen el prime time del festival són King Diamond i W.A.S.P., dijous; ZZ Top i Michael Schenker Fest, divendres; Venon i Saxon, dissabte, i Europe i Def Leppard, diumenge. Tots vuit van començar les seves carreres fa com a mínim quaranta anys. De fet, hi ha bandes com els britànics Saxon que estan de gira precisament per celebrar les quatre dècades de la publicació del seu primer disc. El concert de Saxon, dissabte, serà tot just després del de Venom, el grup que va patentar les maneres del black metal i el thrash metal a principis dels 80 i que tant va influir en altres grups. Perquè el Rock Fest també serveix per recordar els pioners sense els quals moltes bandes posteriors no haurien existit.
Herois del blues rock
El cartell de divendres té diverses peculiaritats. La més rellevant és la de presència de ZZ Top, la llegenda texana del blues rock que va viure un moment de joia comercial als 80, quan van saber aprofitar l’impacte de videoclips com el de la cançó Gimme all your lovin’. Ara els autors de discos com Tres hombres (1973) i Degüello (1979) arriben a Santa Coloma de Gramenet immersos en la gira de celebració del seu 50è aniversari. Un altre punt d’atenció de divendres serà l’actuació de Michael Schenker, l’exguitarrista de Scorpios i UFO, amb els cantants Gary Barden, Robin McAuley, Graham Bonnet i Doogie White, amb els quals va fer el disc Resurrection (2018). I el tercer punt d’atenció serà el concert de Rage amb la Barcelona Rock Orchestra; és a dir, heavy orquestral.
L’útima jornada del Rock Fest, diumenge, inclou llegendes dels 80 com Michael Monroe (ex Hanoi Rocks), Sebastian Bach (ex Skid Row) i el mateix Dee Snider, a més de supervivents del heavy progressiu com Dream Theater. Però sens dubte el moment culminant arribarà a última hora, primer amb Europe, la banda sueca liderada per Joey Tempest i que ha deixat per a la història de la cultura popular himnes com The final countdown, i tot seguit amb Def Leppard, l’orgull heavy de Sheffield, que porta un parell d’anys encadenant gires arreu del món.
El Rock Fest es completa amb altres bandes com Gamma Ray, Testament, Hammerfall, Def Con Dos, Boikot i Candlemass. El preu de l’abonament per a les quatre jornades és de 171,90 euros. Les entrades diàries costen 99,10 euros dijous i dissabte, i 130 euros divendres i diumenge.