El concurs per fer l'Anyell de Déu de la Sagrada Família ja té guanyador
L'artista italià Andrea Mastrovito planteja una gran instal·lació de vidre i or dins un hiperboloide format per 24 feixos de llum

BarcelonaA poc a poc es van sabent nous detalls de com serà la torre de Jesucrist de la Sagrada Família. Aquest dijous s'ha fet públic que l'artista multimèdia italià Andrea Mastrovito (Bèrgam, 1978), establert a Nova York, ha guanyat el concurs per fer l’Anyell de Déu (Agnus Dei) que hi haurà al centre de la creu que coronarà la torre i que serà visible a través de les finestres del braç superior. Per a Mastrovito, "l’Anyell suspès entre la terra i el cel simbolitza la relació entre matèria i energia, entre el Fill i el Pare". "Inspirant-se en la cosmologia contemporània, incorpora la inscripció luminescent de Joan 1,29, transformant la seva proposta en una imatge de la Trinitat i de l’origen de tota realitat", afirmen fonts de la basílica de la Sagrada Família. Concretament, el que diu aquest versicle és: "L’endemà, Joan veié Jesús que venia cap a ell, i exclamà: —Mireu l’Anyell de Déu, el qui lleva el pecat del món!"
Al Nou Testament, l’Anyell de Déu és "la imatge de Jesucrist mort i ressuscitat, que dona la vida i redimeix així tota la humanitat", tal com recorden les mateixes fonts, i Mastrovito el representa a través d'"una gran instal·lació de llum de vidre i or, situada dins un hiperboloide format per 24 feixos lumínics amb cites de l’Agnus Dei del Nou Testament", segons les mateixes fonts. L’Anyell estarà fet de vidre buit i estarà recobert amb fragments de trencadís de vidre, perquè brilli durant el dia amb la llum solar. A la nit brillarà amb una inscripció de fòsfor activada per làsers.
L'estructura de l'Anyell de Mastrovito evoca el crucifix de l’altar major i el baldaquí suspès de la basílica. L'objectiu és que s'integri a la simbologia trinitària de l’absis. Així mateix, l'artista planteja un diàleg amb l’Èxtasi de Santa Teresa de Bernini a través dels feixos de llum que envolten l’Anyell, per evocar la seva connexió amb el diví.
Respecte a les idees de Gaudí, la forma hiperboloide segueix el principi gaudinià de canalitzar la llum com en un bosc, mentre que "els 24 raigs il·luminats amb pa d’or fan visible la Paraula de Déu, creant una atmosfera de misticisme i transcendència".
La proposta guanyadora de Mastrovito i les quatre finalistes, del també italià Edoardo Tresoldi, el portuguès David Oliveira, l'espanyol Gonzalo Borondo i el català Jordi Alcaraz, es poden veure des d'aquest dijous fins al 9 de juny en una exposició al Museu Diocesà de Barcelona. La mostra inclou les maquetes de les seves propostes i altres materials, entre els quals hi ha dibuixos preparatoris.
Un projecte dels temps de Gaudí
L'Anyell de Déu a la torre de Jesús apareix als àlbums del temple confegits en vida de Gaudí. Es va decidir que l’Anyell se situaria dins del braç superior de la creu, a l’eix vertical central, i la Comissió Teològica de la Sagrada Família va considerar que l’Anyell havia de ser clarament identificable des de l’interior de la creu i que, des de l’exterior, s’havia de poder reconèixer la seva presència a través de les finestres del braç superior. A finals del 2023, el patronat de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família va convocar un concurs internacional per interpretar l’Agnus Dei al qual van ser convidats cinc artistes per explorar aquesta figura amb plena llibertat artística en la forma i els materials, amb els requisits que fossin respectuosos amb la tradició iconogràfica cristiana i les condicions de visibilitat.