Blog | Cultura
23/05/2024

El concurs literari AMIC-Ficcions lliura els premis de la 16a edició

A les Balears, la guanyadora del premi a la millor història ha estat Sílvia Rigo, de l'IES Mossèn Alcover de Manacor

PalmaEl concurs literari AMIC-Ficcions, l'aventura de crear històries va lliurar aquest dimecres els premis de la 16a edició en un acte que va acollir el CaixaFòrum de Barcelona. Segons ha avançat Comunicació 21, enguany ha destacat l'elevada participació en el certamen, que ha tingut prop de 5.000 estudiants d'entre 14 i 18 anys de més de 300 centres educatius de les Balears, l'Aragó, el País Valencià i Catalunya. En el cas de les Illes, concretament, 422 participants, dels quals 271 eren de Mallorca.

A l'acte, el president de l’AMIC, Ramon Grau, va destacar la iniciativa perquè aporta “joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip", uns valors que l'entitat "vol preservar i continuar potenciant". "Necessitam fer una aposta decidida fent servir el català. Els mitjans i les institucions hi hem de ser, però sense vosaltres no ho podem fer. Sense llengua, no hi ha país".

Cargando
No hay anuncios

Quant als guardons, el premi a la Millor Història de les Balears i a la Millor Història de Mallorca ha estat per a Sílvia Rigo, de l'IES Mossèn Alcover de Manacor, pel seu relat Balada en atzucac. La història, que ha competit contra la Millor Història de Menorca i la Millor Història d’Eivissa, ha estat presentada sota el pseudònim 'rigosilvia'. El jurat ha considerat que el relat mereixia la primera posició de les Illes perquè és "un relat intrigant i molt enginyós ple de detalls i descripcions magnífiques que t’enganxa capítol rere capítol igual que ho fan els seus personatges que tenen una veu pròpia molt enriquidora".

La segona Millor Història de les Balears ha estat per a Andreu Moll García, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, amb el seu relat Crema'm, idò!, una narració "ben elaborada" on es transmet la desesperança d'un personatge femení al segle XVIII que l'únic recurs que té per estimular la seva ment és la màgia.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la tercera Millor Història de les Illes Balears, el guardó ha estat per a Lidia Hernández Marín, de l’IES Quartó de Portmany de Sant Antoni de Portmany, amb el seu relat titulat X. En paraules del jurat, es tracta d'"un increïble relat perfectament escrit, que des del primer paràgraf et deixa palpar i endinsar-te en la història que proposa l’escriptora. Una immersió plena i una continuació excel·lent a la narrativa de Laura Gost". 

D'altra banda, el premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2024 ha estat per a Martina Figueras Pérez, de l'INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres, pel seu relat Vençut. En segon lloc, també han premiat Violeta Cornell, Marina Piany i Estrella Bosch, del Montessori Palau de Girona, per l'obra Sobrevolant la mort. El premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per a Manuel Saiz Vidal, de l’IES Pere Boïl de Manises, amb el seu relat Ella; i el premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per a Miguel Moliner Millanes i Eva María Blasco Vidal, de l’IES Bajo Cinca de Fraga, amb el seu relat El judici d’Osiris.

Cargando
No hay anuncios

Premis al professorat

El certamen també ha reconegut la tasca del professorat per animar a participar els estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries, per això, han atorgat el premi a la professora més motivadora d’AMIC-Ficcions 2024, que enguany ha estat per a Margarida Casanovas, del Vedruna Escorial de Vic.