Patrimoni
Cultura04/07/2022

Condemnes de fins a un any de presó per falsificar i vendre obres de Sorolla, Rusiñol i Casas

Els acusats han acceptat les acusacions i s'han compromès a retornar els 53.700 euros estafats

BarcelonaSis presumptes membres d'una xarxa de falsificació d'obres art han acceptat aquest dilluns penes d'entre nou mesos i un any de presó per produir quadres falsos d'artistes modernistes com Sorolla, Rusiñol, Ricard Opisso i Ramon Casas i vendre'ls a col·leccionistes i galeries d'art entre els anys 2011 i 2017. Tal com informa l'agència Efe, la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona ha dictat una sentència in voce que allibera els sis acusats d'entrar a la presó, mentre que la Fiscalia demanava inicialment catorze anys de presó. Els acusats han acceptat les acusacions i s'han compromès a retornar els 53.700 euros estafats.

El pacte amb el ministeri públic, que ha rebaixat la seva petició de condemna a l'aplicar els atenuants de dilacions indegudes i reparació del dany, implica, a més, l'absolució d'un setè acusat, Carles Xarrié, president del Gremi d'Antiquaris de Catalunya, que estava acusat de posar a la venda obres distribuïdes per la xarxa a la sala de subhastes que regenta.

Cargando
No hay anuncios

Segons manté la Fiscalia, i han acceptat els acusats, des de l'any 2011 van formar una trama "estructurada" que es dedicava a vendre pintures falsificades de reconeguts artistes, a vegades acompanyant-les de certificats d'autenticitat també falsos. Un dels condemnats, amb les inicials A.M., era l'encarregat de falsificar els quadres en un taller situat a Madrid, mentre que un altre dels processats, A.J., era qui elaborava els certificats d'autenticitat i en alguns casos afegia retocs a les pintures. També formava part de la trama A.F.V, que s'encarregava de buscar "potencials clients" a Barcelona, sabent que els quadres eren falsos, i el seu net A.F.J., que el traslladava amb cotxe a recollir a empreses de paqueteria les obres plagiades per repartir-les als compradors. Dues persones més es dedicaven a contactar amb clients per col·locar les obres falsificades i a distribuir les pintures, des de Saragossa.

Concretament, la xarxa va vendre el juliol del 2016 un quadre falsificat de Ramon Casas, pel qual va cobrar un avançament de 7.000 euros, i al novembre va aconseguir 11.000 euros al col·locar una altra obra d'aquest pintor, així com dels artistes Nonell, Sorolla, Joaquim Mir, Eliseu Meifrèn i Joaquim Balcells. Un altre col·leccionista els va pagar 70.000 euros per obres falsificades de Rusiñol, Mir, Meifrèn, Nonell, Serrasanta, Casas, Cecilio Pla, Opisso i Sorolla, mentre que l'octubre del 2016 van aconseguir 1.000 euros després de vendre un quadre de Casas. 

Cargando
No hay anuncios

La trama es va destapar arran de l'operació Valentine, que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia civil van desplegar el febrer del 2017, una investigació que va arrencar arran de la denúncia d'un empresari barceloní que havia adquirit una obra falsa atribuïda a Ramon Casas. Els investigadors van comprovar que a Madrid existien dos tallers de pintura on es confeccionaven els quadres, que incloïen la signatura de l'autor falsificada i eren envellits amb un marc o llenç adequat per donar aparença d'autenticitat. En els registres practicats amb ordre judicial en les galeries d'art i domicilis dels processats, els agents van intervenir un centenar d'obres falsificades.